Kárpótlás a gyermekbénulást túlélőknek?

A Magyarországon 1931. január 1-je és 1960. december 31-e közöttlezajlott járványos gyermekbénulást (paralízis) túlélő betegek anyagikárpótlásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be egyéni képviselőiindítványként Gyenes Géza és Kiss Sándor (Jobbik), a parlamentegészségügyi bizottságának tagjai. A képviselők azt szeretnék elérnijavaslatukkal, hogy a beteget alanyi jogon illesse meg a kárpótlás,amelynek nagyságát a 2012-ben érvényes minimálbér ötvenszeresébenhatározzák meg, s az összeg az egészségkárosodás mértékétől függően mégemelkedne.

Indoklásuk szerint az utóbbi hat évtized során elmaradtak olyanállami intézkedések, mint például a rehabilitáció (vagy későn kezdődött, vagy nem volt megfelelő), s ez hozzájárult a gyermekparalízisbenérintettek egészségének visszafordíthatatlan károsodásához. Hivatkoznakaz 1990. évi népszámlálásra, amely szerint a 368 ezer ember, azaz anépesség 3,5 százaléka volt érintett a betegségben.

Az indítványban szerepel, hogy nem nyújthat be kérelmet az akárpótlásra egyébként jogosult beteg, aki állapotára tekintettel akár amagyar államtól, akár az Európai Unió más államától ilyen jogcímenrészesült már anyagi kárpótlásban.