Katasztrofális a magyarok egészségügyi állapota

Bár a magyar egészségügyi rendszer problémái nem egyediek, azoknagysága mégis kiemeli őket a többi közül, a magyar egészségügyi szektor a kommunizmus bukása óta legnagyobb válságát éli – olvasható abban acikkben, amelyet a tekintélyes brit orvosi szaklap, a British MedicalJournal közölt még december 7-én. A szerzők: Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem dékánja, ésSzigeti Szabolcs, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországiirodájának munkatársa.

A cikk megjelenésének apropóját az adta, hogy 2011-ben elkészült egyátfogó országtanulmány a magyar egészségügyről, amelyet a WHOtámogatott, és amelyet a közelmúltban mutattunk be az egsézségügyiállamtitkárságnak – mondta az egyik szerző, Gaál Péter az [origo]kérdésére. Az országtanulmányok egységes szempontrendszer alapjánkészülnek, mögöttük a WHO-n kívül egy európai egészségügyi intézmény, aEuropean Observatory on Health Systems and Policies áll. A BMJ-benmegjelent cikk Gaál szerint a 2011-es országtanulmány legfontosabb megállapításait emeli ki.

Gaál úgy látja, három területen különbözik leginkább a magyaregészségügy a többi Európában működő rendszerétől, és ezek jelentik alegnagyobb kihívásokat. Az egyik a magyarok egészségügyi állapota,a másik a rendszerre jutó rendkívül kevés pénz, a harmadik az orvosokelvándorlása.