Kedvező változás a közgyógyellátásban

Augusztus 1-jétől a betegek javára módosul a közgyógyellátás. A változás célja, hogy a betegek éves keretének megállapításánál csak olyan gyógyszer számíthasson be a keretbe, ami biztosan forgalomban van. Ezért azokat a gyógyszereket, amelyek az OEP információi szerint nem érhetőek el, kiveszik ebből a körből, ezek nem számíthatnak bele a közgyógy keret megállapításába, tájékoztatta lapunkat az OEP sajtóosztálya.

A gyógyszertárak azonban továbbra is kiadhatják ezeket a gyógyszerek, ha időközben megoldódik az ellátási probléma, ugyanis lehet, hogy a hiányzó patikaszer a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszer. Az intézkedés sem a háziorvosoknak, sem a gyógyszerészeknek nem jelent semmilyen adminisztratív többlet terhet az OEP tájékoztatása szerint.

Mint ismeretes, a közgyógyellátott betegnél általában egy évre állapítják meg azt a keretet, hogy mekkora összegben vállalja át az állam a beteg gyógyszereinek térítési díját. Mivel ez a keret egy évig érvényes, ezért nagyon fontos, hogy megállapítása pontosan történjen a háziorvos javaslata alapján. A hatályos jogszabályok alapján azon gyógyszerkörből, amelynél egy hatóanyagból több gyógyszer is elérhető, a legalacsonyabb árú készítményt kell figyelembe venni a keret megállapításakor. Előfordul azonban, hogy a legalacsonyabb árú gyógyszer nincs forgalomban, így a beteg túllépi a keretét, mert a gyógyszertárban csak drágább készítménnyel tudják ellátni. Ez esetben a térítési díj különbözetét a betegnek magának kell kifizetnie, mivel ezt már nem fedezi a kerete.

A Pénztár honlapján olvasható tájékoztatás szerint lakossági, gyógyszertári és gyógyszerforgalmazói visszajelzések alapján döntöttek az engedékenyebb verzió mellett: az eddigi gyakorlattól eltérően elválasztják egymástól a közgyógy ellátott betegek közgyógy keretébe beszámítható és a kögyógy jogcímen kiváltható gyógyszerek körét a PUPHA törzsben.

A keretbe beszámítható gyógyszerek listájának előállítása változatlan maradna, azonban a közgyógyellátási jogcímen kiváltható gyógyszerek listájának előállítása során megszüntetnénk a forgalmazásra vonatkozó kritériumot. Ez azt jelentené, hogy a gyógyszerek szélesebb körét lehetne a gyógyszertárban közgyógy jogcímen kiváltani, mint ami beszámítható a keretbe, azaz az újonnan a támogatásba került, illetve újból forgalmazott, valamint ellátási hiány esetén a raktárkészleten maradt gyógyszerek is kiválthatóak lennének ezen a jogcímen. Ez a szisztéma megkönnyítené a közgyógyos betegek gyógyszerhez jutását anélkül, hogy a keret összegét a nem forgalmazott készítmények miatt indokolatlanul alacsonyan állapítaná meg, s megkönnyítené az újonnan a támogatási rendszerbe került, alacsonyabb árú gyógyszerek térnyerését, illteve a gyógyszertári készletezést is.