Kényszerített adásvételtől tart a patikatulajdonos

A Népszabadság szerdai információira – miszerint tízmilliárdos államisegítséget kaphatnak jövő júliustól a gyógyszerészek, hogy 2017 helyettmár jövőre többségi tulajdonosaivá váljanak patikáiknak – reagált Harmatha Levente patikatulajdonos az ATV-nek, a cikket az orvoslatogatok.hu idézi. Harmatha szerint a tervezett intézkedés kényszerített adásvételt eredményez, és az egész szektornak kárt okozhat.

A kormány eredeti terve szerint a tulajdonosi szerkezet átrendeződésének2017-ig kellett volna megtörténnie, ám a legújabb javaslat szerint agyógyszerészek állami segítséggel már 2014 végére többségi tulajdontszerezhetnek a patikákban.
Szakértők szerint a 2360 gyógyszertárból1100-1200 nem az ott dolgozó gyógyszerészek többségi tulajdona. Azelképzelések szerint a kormány úgynevezett patikaalap-konstrukciókeretében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvezményes hitelévelsegítené az érintetteket, de a veszteséges patikákat kizárnák alehetőségből. Az összeghez már 2013 júliusától hozzáférhetnének.

„Két évvel ezelőtt, amikor megszületett ez a törvény, 2017. január1-ig kellett volna biztosítani az 51 százalékos gyógyszerészirészesedést, ezt szeretnék most 2014-ig véghezvinni. A gond az, hogy ez a folyamat eddig sem haladt előre olyan ütemben, hogy a többségirészesedés 2017-ig létrejöjjön, ugyanis ez sem a patika tulajdonosnak,sem a gyógyszerésznek nem érdeke. A jelenlegi piaci helyzetben agyógyszerész jól tudja, hogy nem tudja visszafizetni ezt a nagyösszeget” – nyilatkozta az ATV-nek Harmatha Levente patikatulajdonos.

Harmatha szerint ezzel a vásárlási kényszerhelyzettel nem csakpatikát tulajdonló magánszemélyeknek okoznak kárt, hanem az egészszektornak. Úgy látja, a gyógyszerészek sem járnak jól azzal, hogy áronalul hozzájuthatnak a patikákhoz, tekintve, hogy kényszerítettadásvételről van szó. A kormány álláspontja szerint ugyanakkor jobb lesz a szolgáltatás színvonala azáltal, hogy a patikában dolgozókmunkahelyük tulajdonosai lesznek.

„Két éve tudom, hogy a tulajdonom 51 százalékát el kell adnom, négyhónapja kiderült, hogy ehhez a gyógyszerészek kormányzati segítségetkapnak, és most tisztázódott, hogy ebben az ügyben az MFB fog segítséget nyújtani a gyógyszertári dolgozóknak” – összegzett Harmatha, akiszerint az MFB ingatlanbecslései kárt fognak okozni apatikatulajdonosoknak, mivel az értékbecslések jóval a piaci értékekalatt lesznek.

„A legijesztőbb ebben a történetben az, hogy míg ma a patikáktulajdonosainak kell átadniuk tulajdonuk X százalékát, addig holnaprabármelyik másik vállalkozói körnek is tartania kell attól – akár apékeknek, akár a taxitársaságoknak -, hogy ez velük is megtörténik” -tette hozzá Harmatha.

A részletekről szóló szakmai javaslatról november közepén dönthet a kormány.