Kérdések és válaszok a parlagfű-allergiáról

A pollenjelentéseket tehát ajánlott figyelemmel kísérniük azallergiás betegeknek, mert a friss mérésekből mindig kiderül, hogy aparlagfű pollenkoncentrációja milyen szintet ér el a levegőben.
Akomolyabb tünetekkel küszködőknek már hetekkel a pollenszezon előttajánlott gyógyszeres kúrát kezdeniük, ebben a háziorvos, illetveszakorvos tud tanácsot adni.

A megelőzés és a védekezés ugyanakkor házilag is ajánlott. A legkézenfekvőbb, hogy kerülni kell a szabad levegőn való tartózkodást. Amíg például magas az allergén növénypollenkoncentrációja a levegőben, a lakás, iroda ablakait sem érdemeskitárni. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítse, mert apollenkoncentráció ebben az időben a legnagyobb. Eső után, éjszaka ésszélcsendben a legjobb kitárni az ablakokat. Autóban – főleg vidékiutazáskor – ne tekerje le az ablakokat, használjon klímát és állítsabelső keringetésre a rendszert. A magas pollenkoncentrációt mutatónapokon azonban tanácsos zárt térben maradni.

A gyógyszeres kezelés sosem késő, bár kevésbé hatásos a szezonderekán elkezdett kúra. Orvosi tanácsadással, személyre szabottterápiával azonban ilyenkor is lehet segíteni a panaszok enyhítésében.
Az allergiások számára a következő hetekben ajánlott az esténkéntihajmosás, hogy a megtapadt pollenek ne kerüljenek át például azágyneműre. A pollenszezon idején teregetni sem tanácsos a szabadban,mert a frissen mosott, nedves ruhákon könnyedén megtapadnak a pollenek.

Az allergiás panaszokat néhány étel is fokozhatja az úgynevezettkeresztallergia miatt. Ilyen esetekben a szájüregben lép fel először azallergiás válasz: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat,nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán súlyos allergiás sokk (anafilaxia) is előfordul.Parlagfű-allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborkafogyasztása okozhat panaszokat.