Kérdezze meg patikusát: gyógyszer 300 forint helyett 128 ezerért

Drasztikus változásra számíthatnak a súlyos betegek, mert az eddigháromszáz forintos dobozdíjért elérhető mintegy 1400 készítménybőlkörülbelül ötszáznyolcvanért már jóval többet kell fizetniük, mint 300forint. A közgyógyellátottaknak szűkül a térítésmentesen hozzáférhetőszerek palettája. Az eddigi 5501 készítmény helyett a jövőben alignyolcszázból választ számukra az orvos terápiát.

A változások miatt már a korábban fölírt receptek kiváltása előtt isérdemes tájékozódni az árakról. Az eddig elvben térítésmentesen, agyakorlatban 300 forintos dobozdíjas szerek árai is okozhatnakmeglepetéseket. Az egyik ilyen, extrém átváltozáson a prosztatadaganategyik orvossága ment keresztül, amelynek dobozáért egy hét múlvaháromszáz helyett már több mint 128 ezer forintot (nem sajtóhiba,százhuszonnyolcezer forint) kérhetnek a patikában. De estek ki azemlített csoportból az emlőrákra ható készítmények is, az egyik ilyenára 13 823 forintra változott.

Egy másik, ma még 300 forintos dobozdíjas, a tudathasadásos betegekáltal használt gyógyszer, hatóanyag-tartalomtól függően, a havi adag 11235 forinttól akár 43 ezer forintba is kerülhet – mindez az újonnanbevezetett vaklicitnek köszönhető, amely jelentősen leszorítaná azárakat, főleg a generikus piacon.

Az egészségbiztosító által most először alkalmazott módszer – akormány szándékai szerint – segítheti a Széll Kálmán Tervmegvalósítását, amely a következő két évben a jelenlegi 300 milliárdosgyógyszerbüdzsét 180 milliárd forintra csökkentené. A vaklicit keretében a gyártóknak úgy kellett az egyes gyógyszerekre benyújtaniuk az újárakat, hogy nem ismerték konkurenseik tétjeit. Mivel azonban csak alegolcsóbb, illetve az attól öt százalékkal drágább kaphat azonos éskedvező támogatást, jelentősen megtizedelte a kedvező támogatásúorvosságokat.

A teljes paletta csaknem tíz százalékát a korábbinál lényegesenolcsóbban adják a cégek a hazai biztosítónak, viszont a többi terméknél„óriási magasságokba is szállhattak” az árak. Az egészségbiztosítóhivatalos kommuniká ciója szerint azonban nincs nagy baj, mertvalamennyi hatóanyagcsoportban elérhető a korábbi áron vagy akár annálolcsóbb formája is a terápiáknak. Állítják: ha a betegek hajlandóaklesznek a generikumok (vagyis a lejárt szabadalmú, de az eredetivelazonos hatású orvosságok) közül a legolcsóbbat választani, akkorátlagosan negyedével olcsóbban is beszerezhetik orvosságaikat.

A közgyógyellátás keretében gyógyulók szigorúbb szabályokraszámíthatnak, és új fogalmat is meg kell tanulniuk. A jövőben agyógyszerpalettáról csak azokat a készítményeket kaphatják meg, amelyekaz úgynevezett preferált ársávba tartoznak. Ez azt jelenti, hogy például a gyomorfekélyre ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az áráhozszabják a támogatás mértékét. Az erről zajló alkuban a gyártóknakmegajánlanak egy úgynevezett elvárt árat, amit ha az nem fogadna el, ésdrágábban kínálja a készítményt, akkor a támogatás összege és a térítési díj közti különbség nő – a gyógyszer drágább lesz.

Ugyanakkor ha az OEP által megajánlott és a forgalmazói ár közöttikülönbség meghaladja a 30 százalékot, akkor a készítményt törlik atámogatott szerek köréből. Az a termék, amelyet referenciaáronértékesítenek, felkerül a közgyógyellátásra rendelhető szerek listájára. Ez biztos piac a gyártónak, költségcsökkentés a biztosítónak, hiszen ez a kör a garantáltan legolcsóbb termékek közül jut gyógyszerhez.

Eddig ebben a rendszerben a rászorulók havi 6-12 ezer forintoskeretük terhére juthatnak terápiához. Bár korábban is elvárás volt, hogy az azonos hatóanyagú medicinák közül a legolcsóbbat kellett figyelembevenni, de a betegnek eddig nem kellett feltétlenül ezt a terméketkiváltania. Ha a drágábbat választotta, és nem volt elegendőközgyógyellátási kerete, a különbséget magának kellett kiegészítenie. Ez a rendszer októbertől megszűnik, a betegek csak azokat a termékeketválthatják majd ki közgyógyellátás terhére, amelyek szerepelnek alistán.