Készül a járulékkedvezmény az "egészséges" betegeknek

A múlt héten elfogadott  egészségügyisalátatörvény már előírja a beteg-együttműködés figyelembevételét agyógyszerek árának meghatározásakor. Az a beteg, aki nem követi azorvosa gyógyszerszedési, táplálkozási és életviteli javaslatait, nemkapná meg a gyógyszereire meghatározott teljes állami támogatást, vagyis drágábban jutna hozzá az orvosságához.

De kormány nem áll meg itt. Egy névtelenséget kérő államtitkársági forrás azt mondta a portálnak, hogy 2014 után nemcsak a gyógyszerekhez juthatnának teljes állami támogatással, deegészségbiztosítási járuléka is alacsonyabb lenne annak, akiéletvitelével, illetve táplálkozásával adatokkal bizonyíthatóan tesz azegészségéért. Például rendszeresen részt a különbözőszűrővizsgálatokon, őrzi átlagos súlyát vagy leadja súlytöbbletét,illetve leszokik a cigarettáról.

Az egészségük megőrzésére törekvőknek járó járulékkedvezmény mértékeegyelőre nem dőlt el, így nem lehet megbecsülni azt sem, hogy ez mekkora kiesést okozna az állami egészségbiztosítási rendszernek. Azállamtitkársági forrás szerint ugyanakkor az állam semmiképpen nem jár rosszul: az egész rendszer átalakítása olyan háttérszámításokra épül ugyanis,amelyek azt bizonyítják, hogy az államnak nagyságrendekkel kevesebbekerül az egészségmegőrzés ösztönzése, mint amennyit aktuálisan abetegségek kezelésére költ.

Az [origo] információja szerint a beteg-együttműködési modell továbbfejlesztését a kormány az Országos Alapellátási Intézet, az OrszágosGyermek-egészségügyi Intézet és az Országos Egészségfejlesztési Intézetösszevonásával felálló Országos Népegészségügyi Központra bízná. Ezt az intézményt pedig Vokó Zoltán, az ELTE Társadalomtudományi Kar Egészségpolitika ésEgészség-gazdaságtan szakcsoportjának docense vezetné, aki az elsőOrbán-kormány Mikola István vezette egészségügyi minisztériumában az Országos Egészségmonitorozási Program vezetője volt.