Kétezer felmondás van letétben

Hiába tett a hétvégén újabb gesztusokat a szakorvosjelölteknek azegészségügyi államtitkár, a rezidensszövetségnél még mindig ott ketyeg a januári időzített felmondások bombája.

Információink szerint már csaknem kétezer orvos helyezte elfelmondólevelét egy veszprémi ügyvédi irodában arra az esetre, hajanuárig nem javul jelentősen az orvosok bérezése. (A felmondások közttöbb tucat olyan is van, amelyekben teljes kollektívák jelezték távozási szándékukat.) Ezt az akciót eredetileg a Magyar Rezidens Szövetségkezdeményezte a cseh orvosok tavalyi eredményes akciójának mintájára.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár péntek este jelentette be,hogy módosítják az ösztöndíj feltételeit: a programba belépő rezidensekválaszthatnak, hogy szakorvosképzésük végével az ösztöndíj fizetésénekteljes idejéig – azaz még öt évig – teljes munkaidőben, vagy azösztöndíj folyósításának kétszeres idejéig – akár tíz évig –részmunkaidőben vállalják, hogy Magyarországon közfi nanszírozottegészségügyi szolgáltatónál dolgoznak. Továbbá megnyitották a programotazok előtt is, akik nem ebben az évben végeztek. Az eredeti kiírásszerint a programba belépők hálapénzt sem fogadhatnak el.

A program meghirdetése első alkalommal kudarcba fulladt, atöbbletbérrel járó mintegy 500 státuszra alig százan jelentkeztek afriss diplomások közül. Így a tárca előbb megnyitotta a programot azokelőtt is, akik korábban végeztek, és közben tárgyalásokat kezdett aMagyar Rezidens Szövetség vezetőivel. Lapunknak Papp Magor elnökmegerősítette: tárgyaltak az államtitkársággal, és több, a fiatalorvosok számára az ösztöndíjprogramot „vonzóbbá” tételét segítőkezdeményezésükkel „javítottak” a programon. Úgy vélte, így már vanesély arra, hogy az 500 helyre legyen elég jelentkező, különösen úgy, ha nemcsak a frissen végzett orvosok, hanem a már gyakornoki képzésbenrésztvevők is pályázhatnak. Ez néhány száz fiatal számára valóbanperspektívát jelenthet, de a magyar egészségügynek akkor lehet érdemimegtartóereje, ha egyúttal a szakorvosi béreket is rendezik.