Kétkednek az influenza-vakcinák értelmében a holland tudósok

A holland orvosok és gyógyszerészek közös szaklapja, aGeneesmiddelenbulletin októberi számában közölt cikk szemügyre vette avakcinák hatásáról a közelmúltban megjelent tanulmányokat, és arra akövetkeztetésre jut, hogy a kutatások módszertana nem állja meg ahelyét.

“Kevés megbízható bizonyíték van az influenza elleni vakcinákról, akétes kutatásokra és a következtetések nagymértékű manipulációjáraazonban annál inkább van bizonyíték” – írja a szerző, Dick Bijl, akiegyben a lap főszerkesztője is. Az influenza elleni oltás egészségesfelnőttek esetében alig csökkenti a tüneteket, és nem mutatható ki, hogy fékezné a szövődményeket, mint például a tüdőgyulladást vagycsökkentené a vírus terjedését.

A rendelkezésre álló kutatás nem nyilatkozik a 65 évesnél idősebbekesetében sem arról, hogy hatásos lenne az influenza megelőzésében, semarról, hogy csökkentené a kórházi kezelések gyakoriságát, a szövődmények előfordulását vagy az elhalálozások számát. Arra sincs meggyőzőbizonyíték – írja a szerző -, hogy az egészségügyben dolgozók beoltásamérsékelné a páciensek, gondozottak megbetegedésének esélyét.

A krónikus betegségekben szenvedőknél (szívelégtelenség, asztma,cisztás fibriózis, HIV, gyermekrák) sincs bizonyíték arra, hogy volnaértelme a vakcinának. Egyedül a krónikus obstruktív légúti megbetegedés(COPD) esetében tapasztalták az oltást követően a tünetek jelentőscsökkenését.

Hollandiában a több mint 17 milliós lakosság közül évente öt millióan kapnak értesítést, hogy vegyenek részt az országos oltásprogramban; azelmúlt két évben 70 százalékuk eleget is tett a felszólításnak, amely 57 millió euróba (17 milliárd forint) kerül a kincstárnak.