Kevés a gyógyszertár Vas megyében

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, amely hazaipatikapiac hetedét működteti, azt tapasztalja, hogy a patikaszektor súlyosgondokkal küzd és a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható, ezért számukfolyamatosan csökken. Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazotttörvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségitulajdonnal kell rendelkezniük a gyógyszertárakban.

Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken,ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségitulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást. A törvénymódosításazonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Ígyamennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig agyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerésznyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell,hogy zárjanak.

A kétezer fő alatti települések gyógyszertár ellátottságát tekintve alegrosszabb helyzet Vas megyében van, ahol ezen települések mindössze 11százalékában működik patika. Megyénkben 38 településen 67 patika működik. Amegye gyógyszertár-ellátottsága mindössze 18 százalékos.

Forrás: Vaol.hu