Kezelhetetlenné válhat a gonorrea

A HPA azt javasolja, hogy a nemibeteg-gondozók ne írjanak fel többé gonorreaesetén egy eddig széles körben használt antibiotikumot, mivel ma már 5esetből 1-ben nem megfelelően hatásos.

A vizsgálatok szerint azoknak az eseteknek az aránya, amelyek a cefixime-renem voltak eléggé eléggé érzékenyek 2009-ben 10,6 százalék volt, de 2010-re 17,4százalékra nőtt ez az arány. A betegek egy kis részében teljesen kudarcotvallott ez a kezelés.
A HPA úgy írja le a helyzetet, hogy „az elmúlt öt évben drámaian csökkent a cefixime hatásossága”, ésazt javasolja, hogy az orvosok inkább két gyógyszer kombinációját alkalmazzák:az injekcióban beadandó ceftriazone-t és a szájon át szedendőazithromycint.
Ezzel együtt, a hosszú távú kilátások aggasztóak, mondtadr. Cathy Ison professzor, a HPA gonorrea szakértője.Rámutatott, hogy az elmúlt 70 év alatt a fertőzés kórokozója, a Neisseriagonorrhoeae négyféle antibiotikumra vált rezisztenssé: apenicillinre, a tetraciklinekre, a ciprofloxacinra és most acefixime-re.

A professzor attól tart, hogy rövid távon ugyan segít az, ha hatásosabbgyógyszerekre térnek át, de „ezzel a probléma nem oldódik meg”.

„A múlt arra tanít, hogy ezzel a kezeléssel szemben is rezisztenssé válnakmajd a baktériumok. Ha nem lesznek új alternatívák, mire ez bekövetkezik, azzala helyzettel kell majd szembe néznünk, hogy nem tudjuk gyógyítani a gonorreát” –figyelmeztetett dr. Ison.

A gonorrea a második leggyakoribb szexuális úton terjedő bakteriálisbetegség Nagy-Britanniában. A leggyakrabban a fiatalok, a 20–24 éves férfiak ésa 16–19 éves nők fertőződnek meg.