Kinek szóltak a rezidensek ösztöndíjáról?

Az államtitkár azt mondta, hogy június 25-én Páva Hanna helyettesállamtitkár több mint két órán keresztül tárgyalt a rezidensszövetségelnökével, Papp Magorral. Továbbá azt is közölte: a koncepció írásosanyagát a bejelentés napján, már múlt pénteken elküldték a szövetsége-mail címére.

Papp Magor az MTI-nek elmondta: június végén valóban tárgyaltak Páva Hanna helyettes államtitkárral, annak sorántöbb témát is érintettek. Akkor ezek egyikéhez kapcsolódóan sem kaptak írásos anyagot a szaktárca koncepciójáról, így érdemivéleménynyilvánításra sem volt lehetőség.ns

A megbeszélésen felvetődött aszakorvosjelöltek ösztöndíjának kérdése is. Papp Magor felidézte: errevonatkozóan azt mondta, hogy a felvázolt koncepciót nem tartjaelképzelhetőnek, annak megvalósítását elhibázott lépésnek tartaná. Arezidensszövetség elnöke közölte, hogy tudomása szerint a hivatalose-mail címükre kedden érkezett meg a koncepció írásos anyaga. Amint azt áttanulmányozták, annak részleteiről is véleményt nyilvánítanak majd – tette hozzá.

Százezres ösztöndíj, feltételekkel

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterés Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken jelentette be: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok arezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják,hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nemfogadnak el hálapénzt.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK)elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján átgondolatlannak nevezte akoncepciót, továbbá azt mondta: minden eddiginél nagyobbbérfeszültséget generál az, ha megvalósul a szakorvosokjelölteknekszánt ösztöndíjprogram. A MOK elnöke nehezményezte továbbá, hogyköztestületüket megfosztották attól a jogtól, hogy előzetesen véleményt nyilváníthassanak a tervről.

Közlése szerint a szaktárcával történőegyeztetés nem tűnik eredményesnek, ezért mérlegelik, hogy akormányfőhöz, illetve a kormányfő közvetlen környezetéhez forduljanakaz egészségügyi dolgozók bérezése ügyében.