Koleszterincsökkentő segítheti az influenzások túlélését

A beszámoló szerint az USA-beli Betegségmegelőző és Betegségellenőrző Központok (CDC) fertőzési programja keretében 10 állam 59 megyéjében gondosan számon tartják azokat a személyeket, akiklaboratóriumi módszerrel igazolt influenza miatt kerültek kórházba. A szerzők Meredith E. Vandermeer, az Oregoni Közegészségügyi Divízió (Portland, OR) munkatársánakvezetésével olyan betegek adatait elemezték ezt az adatbázistfelhasználva, akiket a 2007–2008-as influenzaszezonban hospitalizáltak.

Összesen 3043 beteg adatait elemezték, akik közül 1013-an (33,3%) szedtek sztatint kórházba kerülésük előttvagy pedig a kórházban kaptak sztatint. A betegek közül 151 (5%) haltmeg az influenzatesztet követő 30 napon belül.

A sztatint kapók nagyobb valószínűséggel voltak idősebbek, férfiak és fehérek, mint a sztatint nem szedő személyek, nagyobb hányaduk részesült abban a szezonban influenza védőoltásban, és emellett több volt körükben a kardiovaszkuláris, a metabolikus, a vese- és a krónikus tüdőbetegség.

Mindezeknek a zavaró tényezőknek, valamint az életkornak akiküszöbölésére többváltozós logisztikus regresszióval vizsgálták, hogymiként hatnak a sztatinok a halálozásra, s az eredmény drámai volt: a sztatint szedők körében a halálozás csak 59%-a volt annak, amit a sztatint nem kapókban tapasztaltak, vagyis csak kevéssel több, mint a fele.

Az eredményekről, amelyek december 12-én jelentek meg a Journal of Infectious Diseases online kiadásában , dr. William Schaffner professzor, a közlemény egyik társszerzője azt mondta, hogy: „Ez voltaz első olyan megfigyeléses vizsgálat, amelyben kiértékelték a sztatinok hatását az igazoltan influenzás betegek halálozására. Kiderült, hogy a súlyos influenzás esetekben érdemes az antivirális szereket sztatinokkal kombinálni, bár a legjobb eszköz az influenza ellen továbbra is a védőoltás”.