Kompenzáció nélkül törölnék el a gyógyszerszállítási szerződéseket

A piaci szereplők – akiknek alig húsz órájuk volt a tervezetvéleményezésére –­ meglehetősen pontatlannak, és jogszerűtlennek ítélték a jogszabálytervezetet, amelyet ezúttal sem az ágazati szakigazgatás,hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai készítettek.Egyebek mellett kifogásolták: a kötbér nélküli, de már megkötöttbeszállítói szerződések fölmondásáról szóló részt.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének(Magyosz) igazgatója lapunknak azt mondta, ha ez így maradna, akkor egyrendelet írná felül  a polgárjogi törvény rendelkezéseit. Miközbentörvényt csak törvény módosíthat. Hozzátette: vannak olyan szerződések a kórházakkal, amelyek tíz évre előre rendezik közbeszerzés hatálya alátartozó egyes termékek sorsát. Nem kezeli a jogszabály azt a problémátsem, hogy mi van akkor, ha időközben bejön egy új gyógyszer. Enneklehetősége sem lesz piacra kerülni akkor sem, ha nagyon kedvező ára van.

A kórházak országszerte egységes gyógyszer alaplistával kezelhetnék a betegeiket, hogy pontosan mi kerülne rá erre a listára, azt a jövőbenegy szakemberekből álló tanács határozná meg.

Más szakértők szerint elfogadhatatlan, hogy az egyik paragrafuslehetőséget teremt a gyógyszer készletek kórházak közti adás-vételére,miközben az egészségügyi szolgáltatóknak általában nincs gyógyszerkiskereskedelmi engedélyük. A „házalást” nem szerencsés jogszabálybaönteni! –fogalmazott egyikük.