Kórház-államosítás: itt a menetrend

A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint noha a kórháziadóságokkal együtt bizonyos bevételeket is átvesz az állam, azegészségügyi, az oktatási, a szociális intézményrendszer egyszerikonszolidációja 35-45 milliárd forintos kiadást jelent aköltségvetésnek.

Az átvételre kiszemelt intézményeket az önkormányzatok már nemadhatják el, azokra újabb adósságot nem vállalhatnak. Az állam ugyanisbár átveszi a kórházak tartozásait, nem fog fizetni az önkormányzatoknak az ingatlanokért.

Szabó Erika területi közigazgatásokért és választásokért felelősállamtitkár szerint a 19 megyében összesen 739 intézményt érint majd aváltozás, ezen felül pedig további 475 közoktatási, 132 szociális és 77közművelődési intézmény is állami tulajdonba kerül.

Elmondása szerint a kórházak az egészségügyért felelős államtitkárság háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- ésSzervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) alá kerülnek, a többiintézményt a megyei kormányhivatalok alá tartozó intézményfenntartóközpontok üzemeltetnek majd.

A Népszabadság úgy tudja, a kórház-államosításhoz többtörvénymódosításra is szükség lesz, az első ezzel kapcsolatoselőterjesztések október 13-án kerülhetnek a parlament elé, decemberelejére pedig a szükséges kormány- és miniszteri rendeletek iselkészülhetnek.

A kórházak államosításának első lépése gyakorlatilag már meg iskezdődött, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis tegnap lényegében döntött isarról, hogy Tarlós István megkezdheti a tárgyalásokat a 12 budapesti kórház átadásáról.

Velkey György, a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak elmondta, a tervek szerint Budapesten három éjjel-nappal folyamatosanüzemelő, mindenfajta betegséget kezelő centrumot alakítanak ki, majdezekhez fogják igazítani az egyéb kórházak illetékességi területeit. Ahárom centrum egyike Budán lenne, és a Semmelweis Egyetem Szív- ésÉrsebészeti Klinikájából, a Szent János Kórházból, valamint aKútvölgyiből állna, míg a másik kettő a pesti oldalon alakulna meg,egyrészt az Állami Egészségügyi Központból, másrészt a Nagyvárad térkörnyéki kórházakat költöztetnék össze.