Kórházsokkra gyógyír a bizalom? Pénzhiány zárhatja a kapukat

A „somogyi Semmelweis-tervből” származnak az adatok, melyek sokat nyomhatnak a latban az egészségügyújjászervezésekor. Ez várhatóan heteken belül megtörténik, a versenyegyre élesebb. A pénz kevés, vagy a kórház sok. Kórházbezárást ugyan aligha vállal föl a jelenlegirezsim, de a funkcióváltás és -szűkítés elkerülhetetlen. Rácz Jenő volt miniszter, kórházszövetségi elnök szerint sürgősségi beavatkozásra van szükség, mielőtt a beteg bizalma megrendülne.

Az intézményi erőforrások, kapacitások és kihasználtságok felmérésére, a  források összehangolására épülő somogyi terv a szakállamtitkárasztalán fekszik. Az anyag írja: az ágykihasználtság a 2005-ös 72százalékról tavaly 69,3-ra romlott. A krónikuságyszám-kihasználtságkevésbé, de szintén viszszaesett. Kijelöli az irányokat, hogy jelentősfejlesztés zajlik Siófokon a fekvőbeteg-szakellátásban, ésegészségpólusként a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Kaposváron az építkezés zökkenőmentesen halad. A diagnosztikai épületet ősszel, a tömbkórházi épületegyüttest az év végéig adják át. A régit az újjal praktikusan hidak kötik össze.  

Az érintettek heteken belül döntenek az egészségügyireform-elemekről, bár a kiegyezést érdekessé teszi, hogy a Semmelweis-terv 9-10 nagytérségiellátóközpontja miként fér meg az önkormányzati reformmal, ami amegyéktől várhatóan állami (vagy közvetlen települési önkormányzati,megyeszékhelyi, kormányhivatali?) fennhatóság alá helyezi a nagykórházakat.

  

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MK)elnöke, veszprémi főigazgató úgy látja, sürgető szembenézésre vanszükség. Se halogatni való idő, se sok járható út nincs a magyaregészségügy előtt. A nyomvonalat a pénzügyi lehetőség szabja meg.
– Ki kell mondanunk őszintén a problémákat, mert hiú ábránd, hogy a beteg nem érzi meg az ellátás nehézségeit – mondta Rácz Jenő kérdésünkre nyilatkozva szerdán. – Ez egy nagyon keserves szembesülés, s közben feltétlenül el kell kerülni, hogy az orvos-beteg viszony lássakárát a helyzet romlásának. A gyógyítás 30-50 százaléka bizalom, segyógyítani, se gyógyulni nem lehet nélküle. Ezt a tőkét nemvesztegethetjük el!

Rácz Jenő elmondta: háromtényező határozza meg egy nemzet egészségügyi rendszerét. A lakosságiszükséglete, mely az népegészségügyi mutatók ismeretében nagyobb azátlagosnál, az orvostudomány aktuális állapota, amiben korszerűekvagyunk, és a rendelkezésre álló források. A pénzügyiek mellett ahumánerő-forráshelyzet kikényszerítheti a kórházhálózat változását.Mindezek a hatásokat egy negyedik, a politikai-térségi lobbi is érinti,nem ritkán erős kapacitás-torzulásokat idézve elő.

A kórházak adósságállományát ezekben a napokban öszszegzi a szaktárca. A lejárt tételek értéke 40 milliárdforint körüli, amit az év végére 60-70 milliárdra vár a szakma. Csakhogy a mai helyzet válságosabb a tavalyinál. Hitellehetőségeikbeszűkülésével véget ért a beszállítók türelme, több helyen már csakazonnali készpénzes fizetéssel szállítanak, a közüzemi szolgáltatókpedig késedelmes teljesítéskor nyomban közlik a szolgáltatáskikapcsolásának a dátumát. A tavalyi 27,5 milliárdos mentőcsomagnak alig a fele néz ki az ágazatnak. Harmadrészt: az árfolyam a külpiacokrólbeszerezhető eszközök árát jelentősen drágítja. A siófoki kórház márkészül az áremelésre: Varga Ferenc főigazgató, az MK előző elnöke nyilatkozta: a takarékosan gazdálkodnak, mindenki jobban odafigyel a tevékenységére.

– A hazai egészségügyben mindig is tovább nyújtózkodtatták akapacitásokat annál, mint ameddig a kórházügy költségvetési takarója ért – mondta Rácz Jenő. – A rendszerből évi 250 milliárdforint hiányzik. Nincs más út, mint a kapacitások és az ellátásicsomagok felülvizsgálata, ami összességében javíthatja az ellátásszínvonalát. Ha a spontaneitásokra bízzuk a rendszert, az minimum ahatékonyságnak a rovására megy. Sinkó Eszter mondtavalahol: ha 100 kórházra van pénz, eszköz, ember, akkor annyit kellfenntartani. Ami még nem feltétlenül jelent kórházbezárást, hiszen aktív ágyakon is fekszenek kevésbé egészségügyi, mint inkább szociálisintézményrendszerre váró krónikus esetek…  

Nagy adósság, kevés pénz, kórházsokk

Túl sok a kórház a meglévő forrásokhoz képest. Vagy a forrás túl kevés akórházállományhoz. Az amúgy is nagy adósságállomány árfolyampörgetetthízása előrevetíti, inkább a kórházszám változik, sem mint a dotáció.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a megoldást a fekvőbeteg-ellátókszámának csökkentése jelentheti. Úgy látja: a jelenlegi 140 kórházhelyett 70-80 is elegendő lenne, megfelelő orvos-nővér létszám és gépifelszereltség mellett. Miután azonban – mint utalt rá – a magyaregészségügyben nem lehet az intézmények csaknem felét bezárni, 100-110kórház lehet a megoldás, ami elégséges lehet a jó színvonalúszolgáltatásokhoz.   

A somogyi betegelvándorlás adatai is érdekesek: a járóbeteg-szakellátásban ez 25 százalék. Ortopédiaiterületen ez jelentős, a balatonföldvári és siófoki kistérség 45 és 41százalékos arányban a fővárosban gyógyul. A szemészetet Csurgó ésMarcali kistérsége 70 százalék fölött Zalában veszi igénybe.Kardiológiai ellátásért a barcsi, csurgói, lengyeltóti, marcali ésnagyatádi betegek 73-91 százalék közötti arányban más megyékbe járnak.Az aktív fekvőbeteg-ellátást megtartó képesség jelentős: 87 százalékos,és létezik vonzása Dombóvár felé is. Siófok az enyingi vidéket vonzza.