Kórházszövetség: aktív eutanázia?

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történtállítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházbanaz eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyalellentétes. Az egészségügyért felelős államtitkárság egyelőre nem kívánnyilatkozni az ügyben. Rácz Jenő, a kórházszövetség elnökekedden az MTI-nek hangsúlyozta: miután az ügyben a nyomozás még folyamatban van,és amíg le nem zárult, nem lehet véleményt alkotni. Felhívta a figyelmet: a Magyar Hírlap cikke “nagyon súlyos állításokat” tartalmaz,amelyek jelenleg még csak feltételezések. Amíg ezeket nem támasztják alábizonyítékokkal, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – tette hozzá.

A kórházszövetség elnöke elmondta: a magyar jogrend az eutanáziának sem apasszív, sem az aktív formáját nem fogadja el. A jogszabályok egyértelműek,betartásuk nem egyéni elbírálás kérdése. “Ilyet jelen pillanatban amagyarországi jogszabályok szerint nem lehet csinálni” – emelte ki Rácz Jenő.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTImegkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik.Ennek lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kívánnyilatkozni.