Kormány: Teljesen indokolatlan a bóvli

A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi”Baa3″-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyarkormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A leminősítést a Moody’s Investors Service jelentette be Londonban,jóllehet ez a döntés – legalábbis a citybeli elemzői közösség várakozása szerint – a hitelminősítői ipar másik óriása, a Standard & Poor’srészéről “lógott a levegőben”. Az S&P ugyanis két hete közölteLondonban, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarországdevizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetésiajánlású, “BBB mínusz/A-3” szintű osztályzatait, arra a véleményérehivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésévelnövekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok.

A Standard & Poor’s a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött akkorielemzésében annak a véleményének is hangot adott, hogy a felügyeletiszervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt “kiszámíthatatlanabbá” vált magyarországi gazdaságpolitikaikörnyezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és akormányzati pénzügyekre.

A negatív kihatású felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítőigyakorlatban számottevően erősebb jelzés az érintett adós valószínűleminősítésére, mint a Moody’s által a magyar osztályzatra eddigérvényben tartott – és a leminősítés után is érvényben hagyott – negatív kilátás.

A Standard & Poor’s mindazonáltal – alig néhány órával aMoody’s-leminősítés bejelentése előtt – újabb közleményben tett egyenesutalást arra, hogy a magyar osztályzatról szóló döntésével valószínűlegmegvárja a magyar kormány által a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és azEU-val kezdeményezett tárgyalások kimenetelét.

Nagyot gyengült a forint péntek reggelre a magyar szuverén besorolásrontására. Az eurót 314,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben péntek reggel hét óra után, szemben a csütörtök délutáni 311,36 forintos és csütörtök délelőtti 308,82 forintos jegyzésekkel. Asvájci frankot 256,52 forinton jegyzik az előző délutáni 253,73forinttal és a csütörtök délelőtti 251,10 forinttal szemben. A dollárjegyzése 236,66 forint a csütörtök délutáni 233,58 forint és délelőtti230,45 forint után.

Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyarkormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország ellenipénzügyi támadások részeként – közölte a Nemzetgazdasági Minisztériumpénteken reggel az MTI-vel, miután a Moody’s Investors Service csütörtök éjjel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

A közlemény kiemeli, hogy a döntésnek nincs alapja, mert az elmúltmásfél évben a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézségellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be: 2011-bentöbblettel zár majd a magyar költségvetés, a folyó fizetési mérlegszufficites. “A forint gyengülését nyilvánvalóan sem a magyar gazdaságteljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annakhátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat,amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt” – olvasható az NGM közleményében.

A leminősítés reformokra ösztönözheti Magyarországot – nyilatkoztaCharles Robertson, a Renaissance Capital vezető közgazdásza a Reutershírügynökségnek azt követően, hogy a Moody’s Investors Service megvontaMagyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

“A leminősítés annak a reformpolitikának ad támogatást, amelyekeredetileg is befektetési kategóriába emelte Magyarországot” -fogalmazott Charles Robertson. A Reuters Budapestről keltezett anyagában utalt arra, hogy Magyarország a múlt héten a Nemzetközi Valutaalaphozfordult készenléti hitelt kérve, miután a forint árfolyamarekordmélységbe zuhant az euróval szemben. Charles Robertson ezzelkapcsolatban azt nyilatkozta a brit hírügynökségnek, hogy azIMF-megállapodás múlt heti bejelentése már nem tudta megakadályoznileminősítést, mert túl későn jött. A Moody’s leminősítése ugyan nem volt váratlan, csak az időzítése – tette hozzá.Úgy vélte, Magyarországszámára az jelenthetne kiutat, ha az EKB és az IMF közös akcióval tennelépéseket az euróövezet stabilizálására.