Kormány: Végveszélybe kerülhet az egészségügy

Akkora a baj az egészségügyben, hogy ha nem fognak hozzá egy ésszerűprogram megvalósításához, végveszélybe kerül az intézményrendszerműködése – jelentette ki az Önkormányzati Egészségügyi Napok tegnapikonferenciáján Szócska Miklós. Az ágazatért felelős államtitkár szerint a kormány döntött már arról, hogy a fekvőbeteg-ellátás állami feladatlesz, ám a városiakról nincs döntés. Arról is döntött, hogy az ágazatistratégiák mentén alakulnak át a nemzetgazdasági ágak, az egészségügy aSemmelweis-terv szerint.


Nem a tulajdonlás a legégetőbb gond, hanem agyógyítás fenntartása, ezért már folynak a tárgyalások arról, hogyankell koncentrálni az erőforrásokat, köztük a humánerőforrásokat,integrálni az intézményeket. Sor kerül a funkcióváltásra a kórháziszektorban, egy húszas listán egyelőre 17 kórház sorsát vizsgálják,közülük öt vezetőivel tárgyalt az államtitkárság; négyben már vállalták, hogy nappali kórházi, egynapos ellátást, korszerű szociális ellátástvégeznek majd.
A konferencián részt vevő Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a jelenlegi 165 kórház helyett 100-110 képes magas színvonalon ellátniakkor a betegeket, ha szükségletalapú intézményrendszert építenek ki, sazt finanszírozza majd a biztosító. A kórházszövetség elnöke istámogatja a funkcióváltást, mert ebből a forrásból a mostani struktúranem tartható fenn, év végére elérheti a kórházi adósságállomány a 60milliárd forintot – mondta Rácz Jenő.

Az államtitkár egyelőre nem ismertette a legutóbbi adósságfelmérésösszegzését, de mint mondta: az önkormányzati szektor 1247 milliárdforintos eladósodásából tavaly mindössze 18,5 milliárddal volt adós azegészségügy, így nem az a kérdés, hogy állami tulajdonba kerüljenek-e akórházak, hanem az önkormányzati rendszert kell rendbe tenni.