Központosítják a kórházak gyógyszerbeszerzését

Ugyan február közepére ígérte a kormány, de csak most vezetik be a központosított gyógyszerközbeszerzést. Az erről szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben, és ezzel egy lépcsővel közelebb került a kormány az egészségügy reformját tartalmazó Semmelweis-terv megvalósításához.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ugyanis korábban többször beszélt arról, hogy a kórházak állami kézbe kerülése után a központi közbeszerzésekből, különösen a gyógyszerek vonatkozásában, jelentős összegeket takaríthatnak meg. Ez már csak azért is fontos, mert az egészségügyben dolgozóknak beígért béremelés egyik forrása a rendszer átalakításából eredő megtakarítás lenne.

A közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szervezetek gyógyszer- és eszközbeszerzésére a közbeszerzési eljárásokat ezentúl a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) készítené elő és folytatná le. Az alapból finanszírozott azon kórházak, amelyek fenntartója nem a magyar állam, költségvetési szerv, helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás a központosított közbeszerzési rendszerhez önként csatlakozhatnak.

A beszerzés stratégiáját a GYEMSZI alakítja ki, ami azt jelenti, hogy az intézet központi közbeszerzőként összesíti és adatbázisba rendezi a kórházak gyógyszerfelhasználására és orvostechnikai eszközfelhasználására vonatkozó adatait.

A kórházak ugyanakkor bizonyos esetekben maguk is dönthetnek arról, hogy maguk szereznek be gyógyszereket vagy eszközöket. Ilyen, ha sürgősen szükség van az adott készítményre, vagy éppen nincs aktuális keretmegállapodás.