Lázár lehet az új csúcsminiszter

Orbán Viktor zsebében a stallum LázárJános számára, kérdés, akar-e a frakcióvezető úr humáncsúcsminiszter lenni”, mondta tegnap egy kormányközeli forrás aNépszabadságnak. A lap által megkérdezett kormánytagok tudomásaszerint a miniszterelnök január elejére tervezi a kormányátalakítást. Aparlamenti folyosón viszont azt lehet hallani: „elképzelhető, hogy aminiszterelnöknek már a közelebbi jövőben szüksége lenne a humán csúcstárca élénLázár Jánosra, aki hozzá hasonlóan az erő nyelvén beszél”. A gyorsváltás annak ellenére is megtörténhet, hogy június elején, az operaházi botrányután Réthelyi Miklós a távozásáról szóló híreket azzaligyekezett cáfolni: „a miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább amunkámat”.

Orbán Viktor a kiszivárgott hírek szerint a nyár elején már beszélt afrakcióvezetővel a miniszterségről, mivel a hódmezővásárhelyi polgármestertalkalmasnak tartja a stratégiai fontosságú ágazatok – oktatás, egészségügy,önkormányzatok – rendszerszintű változásának levezénylésére. Afrakcióvezető nem titkolta: ha vállalná a humán csúcstárca irányítását,lecserélné „a névtáblákat is”, azaz az államtitkárokat.

„Ez az oktatási és az egészségügyi államtitkárra is vonatkozna”, állítjákfideszes források. Így a KDNP-s Hoffmann Rózsának ésminden valószínűség szerint Szócska Miklósnak is éppakkor kellene mennie, amikor az általuk felügyelt ágazatokban „végbemegyMagyarország átszervezése”. Hiszen például csak az oktatási fronton azállamosítás, illetve a lehetséges visszaszerződés 11 ezer iskolaépület átvételétjelenti, plusz a 152 ezer pedagógus állami alkalmazását.