Lázár már rendezné az egészségügyi béreket

A frakció felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a magyaregészségügyben a humánerőforrás és a munkavállalói gondok akuttá váltak, és ez az egészségügyben az egyik legnagyobb veszélyforrás -hangsúlyozta Lázár János.

A rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni – mondta Lázár János. Mint kifejtette: Papp Magortól, a Magyar RezidensSzövetség elnökétől “minden részletében meggyőző tájékoztatást” kapottarról, hogy az általa képviselt fiatal orvosok milyen szakmai ésegzisztenciális helyzetben vannak jelenleg Magyarországon. “Ez mindentörvényhozó számára kiemelten fontos kérdés.” A keddi megbeszélésrészleteiről pedig – kérése szerint – Orbán Viktor miniszterelnököt istájékoztatni fogja.

Lázár János azt mondta: aktuálisan a bérrendezés kérdéseirőltárgyaltak, de szó volt még az egészségügy általános helyzetéről, astrukturális átalakításokról, a képzés helyzetéről, valamint akarrierpályákról, kilátásokról is.

A frakcióvezető ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormányzat számáraaz egyik legnagyobb társadalmi kihívás a húszas-harmincas generációitthon tartása. Lázár János elmondta: beszéltek a számokról is, számáraugyanis az volt a kérdés: “milyen értékben” győzhető meg egy fiatalorvos. Erre a frakcióvezető egyértelmű választ kapott. A szövetségelnökének tájékoztatása alapján egy rezidens számára nettó kétszázezerforintos keresettel talán itthon marad. Miután Nyugat-Európában minimumhatszázezer, vagy nettó egymilliót keresne az a rezidens, akiMagyarországon kétszázezer forintot kér, ezt az ajánlatot Lázár Jánosszerint “alapos megfontolás tárgyává kell tenni”.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, nagyon nagy veszélyforrásnak látja azt, hogyha az egészségügyi dolgozók, orvosok és szakdolgozókbérrendezésére nem kerül sor. “A struktúraátalakítás mellett ez alegnagyobb kihívás” – fogalmazott Lázár János, hozzátéve: ebben aFidesz-frakció kész támogatni az orvostársadalmat.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az egyezetést igenkonstruktívnak nevezte. Kifejtette: a megbeszélésen igyekezett világossá tenni az egészségügyben zajló folyamatokat, a drámai orvoselvándorlást, illetve a fiatal orvosok és szakorvosok azon harcát, hogy itthonszeretnének dolgozni.

Ezen felül Lázár János személyes közbenjárását is kérték arravonatkozóan, hogy egy kormányzati konzultáció keretében Orbán Viktorminiszterelnökkel is lehetőségük legyen tárgyalni.

Papp Magor kiemelte: a céljuk az, hogy december folyamánmegegyezzenek és ne kelljen aktiválni azt a több mint 2500felmondólevelet, amelyet mostanáig sikerült összegyűjteniük. A szövetség elnöke leszögezte: a megegyezés alapja az lehet, ha valamennyi orvostérintő bérrendezés kezdődik meg. Véleménye szerint ha valamennyi kolléga számára első lépcsőben egy nagyjából 100 ezer forintos béremeléstbiztosítanak, továbbá törvényi garanciát adnak arra, hogy ez továbbfolytatódik, meggyőződése, hogy a fiatal orvosok, és a tapasztaltkollégák nagy többségét is itthon fogják tudni tartani.

Papp Magor elmondta, a szövetség által kezdeményezettkonzultációsorozat részeként – melyben elsőként Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével tárgyaltak – a jövő héten a NemzetgazdaságiMinisztériumban Matolcsy György minisztert keresik majd fel. Mintkiemelte: bízik benne, hogy sikerül majd megtalálni a megfelelő forrástahhoz, hogy az orvosainkat Magyarországon tudjuk tartani.