Lázárnál inspekcióznának a csalódott rezidensek

hvg.hu: Miért pont Lázár Jánoshoz fordultak? Nem bíznak az államtitkárban?

Papp Magor: Úgy tűnik, Szócska Miklóselbagatellizálja a kialakult krízishelyzetet. Szeretnénk egy döntéshozói konzultációs sorozatot kezdeményezni, ennek első állomása Lázár János. A prózai oka annyi, hogy ő a legnagyobb parlamenti párt frakcióvezetője,és szeretnénk, ha ő is tiszta képet kapna az egészségügy helyzetéről.

hvg.hu: Akkor mégsem bíznak Szócska Miklósban, ha őt megkerülve fognak házalni a politikusoknál.

P. M.: Másfél héttel ezelőtt egy budapesti fórumon azt mondta az államtitkár, hogy sem ennek, sem a következőorvosgenerációnak nem tud jövőképet felmutatni. Kilátásba sem helyezettérdemi változást a bérekről vagy a munkakörülményekről. Miközben azegészségügyi dolgozók elvándorlása folyamatosan jelen lévő, egyreerősödő probléma, aközben az ágazatért dolgozó államtitkár csupán ennyit tud mondani. Tudomásul vettük, hogy nincsen ehhez elegendő mozgástere,ezért fordulunk olyanokhoz, akiknek van. Egyszerűen nem tudunkbelenyugodni abba, hogy az egészségügyet összeomlásra ítélik.

hvg.hu: Nem olyan régen, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: soha nem fog bedőlni a magyar egészségügy.

P. M.: Aki az ellátórendszert igénybe veszi, a saját bőrén érzékelheti, hogy akut ellátásra is egyre többször heteket kellvárni, de várni kell mindenre és mindenkire a magyar egészségügyben. Énszemély szerint az alapellátásban dolgozom, személyes tapasztalatom isaz, hogy a szakellátásban egyre nagyobb az orvoshiány. Arákdiagnosztikát is végző patológusokból például országosan feleannyikolléga látja el a munkát, mint amennyire a minimum feltételek szerintszükség lenne. Gondolom, nem szükséges ecsetelnem, milyenkövetkezményekkel jár az, hogy a daganatos betegségeket egyre lassabbandiagnosztizálják.

Kézfogás az államtitkárral: a rezidensek már nem bíznak Szócska Miklósban

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

hvg.hu: Biztos abban, hogy összegyűlik a háromezer aláírás?

P. M.: Figyelve a dinamikát, igen. Nagyjából egy hónapja járjuk az országot, az a tendencia már most is megfigyelhető, hogy a személyes találkozások után fokozódik ahozzánk csatlakozók száma. Ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozom: ennekaz akciónak elsősorban a figyelemfelhívás a célja, senkit nem buzdítunkarra, hogy külföldre menjen. Ezek a kollégák Magyarországon szeretnénekdolgozni.

hvg.hu: Miért nem árul el konkrétumot arról, milyenrégiókból, milyen szakterületekről, milyen összetételben adták már eddig le a felmondásukat?

P. M.: Ez egy anonim akció, de idejében mindenrőltájékoztatni fogjuk a közvéleményt. December elején befejeződik aroadshow, ezt követően fogok további konkrétumokkal szolgálni. Annyitazonban elárulhatok, hogy nagyjából fele-fele arányban vesznek részt azakcióban rezidensek és szakorvosok.

hvg.hu: Konkrétan mi történik majd január elsejével, ha ez az akció sikeres lesz, és a döntéshozók részéről nem tapasztalnak érdemielmozdulást?

P. M.: Január elsején ezek a kollégák beadják amunkáltatójuknak a felmondásukat, a felmondási idő március elsejével jár le. Ezt követően az állam felelőssége, hogy mindenki a megfelelő szintű ellátáshoz jusson. Csupán hivatástudattal már nem lehet ezeket azembereket a pályán tartani, nem várható el, hogy ennyi felelősséggelannyit keressünk, mint egy utcaseprő vagy egy gyorséttermi kiszolgáló. Van olyan kolléga, aki már jelezte:március elsejével beáll krumplit sütni: azt a pénzt úgyis megkeresi, és a felelőssége is jóval kisebb lesz.

hvg.hu: A Rezidens Szövetség szószólói is beadták a felmondásukat?

P. M.: Természetesen. Ez az akció csak úgy tud hiteles lenni, ha a kezdeményezők is mögötte állnak.