Magángyógyszerészek: veszélybe kerülhet a gyógyszerellátás

A szövetség aggodalomkeltőnek nevezte a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításravonatkozó kormányhatározatot. Véleményük szerint a javasolt intézkedések rövid és középtávon, minden szakmai erőfeszítés mellett sem tesziklehetővé a kiegyensúlyozott, hozzáférhető és biztonságosgyógyszerellátást Magyarországon.

 

Márpedig a gyógyszerellátás veszélyeztetésével már a közeljövőbenromolhat a lakosság egészsége, és növekedhetnek a rehabilitációs ésszociális kiadások is. A jelenleg gazdaságos és hatékony, az alapellátás szintjén működő gyógyszeres terápia szakszerű irányítása pedigveszélybe kerülhet, “a hamisítások és visszaélések kényszer szültetérhódításával” – hangsúlyozták.

 

A magángyógyszerészek szövetsége szerint a megszorítások már azinfrastruktúra fenntartását veszélyeztetik, holott már jelenleg is csak a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó diplomások “erőn felülivállalásának és teljesítményének köszönhetően van gyógyszerbiztonságMagyarországon”. A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatszerint – amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycélbiztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli – Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdaságitárcavezető bevonásával február 29-ig javaslatot kell tennie agyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja akét minisztert, hogy a Széll Kálmán Tervben bejelentett, a jövő évigyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenekindítványt további megtakarítási intézkedésekre.

 

Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettesállamtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón agyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozó kérdésre aztválaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékű megtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározatszerint készítendő előterjesztések és a kormány döntése alapjánhatározható meg.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki szakmaikonferencián tartott előadásában a kormányhatározatra reagálva türelmetkért. Mint mondta, a gyógyszerkasszával összefüggésben több uniós ésgazdaságpolitikai kérdést kell még tisztázni.

 

Ugyanezen a konferencián a gyógyszerkasszával kapcsolatosintézkedésekről szólva a szakma érintett képviselői, köztük Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének ügyvezetőjeigazgatóhelyettese és Bogsch Erik, a Magyarországi GyógyszergyártókOrszágos Szövetségének elnöke egybehangzóan kijelentették, hogy agyógyszeripar szereplői több terhet már nem tudnak elviselni, nem lehettovábbi megszorítást elérni a szektorban.