Magánszemélyek sem építhetnek patikaláncotBezárná az utolsó kiskaput a láncok építése előtt az egészségügyi bizottság

A kézigyógyszertárban tartható gyógyszereket csak közforgalmú gyógyszertárból lehet beszerezni. A kézigyógyszertár ellátására elsősorban a működési engedélyben megjelölt székhelyhez legközelebb található közforgalmú gyógyszertárral köthető megállapodás. Egy közforgalmú gyógyszertár legfeljebb négy kézigyógyszertár ellátására köthet megállapodást, olvasható a javaslatban, amelyet egyhangúan támogatott a bizottság. 

Szintén egyetértés mutatkozott a gyógyszertári marketingtevékenységre vonatkozó szabályozás szigorításában, így tilos lesz a gyógyszertárban forgalmazható termékeket betegeknek ajándékozni, kivéve az egészségügyi felvilágosító, prevencióval, betegségek kezelésével kapcsolatos, gyógyszerészi gondozást támogató könyvek, kiadványok, brosúrák kivételével. 

Támogatták azt is, hogy 2014. január elsejétől intézeti gyógyszertárat csak fekvőbeteg-ellátó létesítsen és üzemeltessen. A Kovács József és Ódor Ferenc által benyújtott javaslat indoklása szerint a fokozott állami szerepvállalás kialakításával nincs szükség a befektetők által történő működtetésre, és könnyebb lesz megvalósítani a közös közbeszerzést.