Magyar Nemzet: Jövőre jöhet a gyógyszernév nélküli recept

Várhatóan 2012 április elsejétől vezetik be – kísérleti jelleggel –  akoleszterincsökkentőre a hatóanyag-alapú  gyógyszerrendelést – értesült a MagyarNemzet. Ez azt jelenti, hogy a receptekre nem írnák fel egyik gyógyszer nevétsem, csak a hatóanyagát. A patikus ez alapján a legolcsóbb gyógyszert adná ki,hacsak a beteg kifejezetten nem kéri, hogy az addig használtat kapja.

Lényegi változás lesz az is, hogy nem lehet egyszerre háromhavigyógyszeradagot kiváltani. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)vizsgálata megállapította, hogy a betegek sokszor egyszerre vásárolják meg aháromhavi mennyiséget, ami pazarláshoz vezethet akkor, ha a betegség alakulásamiatt más terápiára kell váltani. Ezért háromhavi mennyiség rendelése esetén abeteg csak egyhavi adagot válthatna ki – írja a lap.

A gyógyszerár-támogatási rendszer jövő évi módosításairól szólóelőterjesztésben szerepel az is, hogy bizonyos esetekben szankcionálnák azt, haa beteg nem működik együtt az orvossal. “A krónikus tüdőbetegeknek példáulközpontilag támogatott dohányzásleszoktató programon kellene részt venniük, s haazután sem teszik le a cigarettát, akkor 90 százalék helyett csak 55 százalékostb-támogatást kapnának a gyógyszerükhöz” – írja a Magyar Nemzet.