Majdnem kétezer egészségügyi dolgozó akarja elhagyni az országot

 

A hivatal december 28-i összesítése szerintaz idén is nőtt azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akikkülföldi munkavállalást terveznek. A foglalkozás szerinti bontás aztmutatja, hogy csak a gyógyszerészek közül mennének kevesebben külföldredolgozni. Tavaly 48, az idén 43 gyógyszerész kért ehhez szükségesengedélyt. Rajtuk kívül viszont orvosok, fogorvosok, ápolók, szülésznőkés egyéb szakmákban dolgozók is többen dolgoznának külföldön, minttavaly.

A legtöbben az orvosok közül mennének külföldre; míg 2010-ben 1111,addig az idén már 1184 orvos kapta meg a külföldi munkavállaláshozszükséges engedélyt – derül ki az egészségügyi engedélyezési hivatalösszegzéséből.

A Magyar Rezidens Szövetség “Élhető magyar egészségügyért” mozgalmakeretében gyűjtött felmondólevelek száma december elején már a 2500-atis meghaladta. Ha december 30-ig nem történnek érdemi intézkedések azegészségügyi dolgozók munkakörülményei, és elsősorban anyagi helyzetükrendezése érdekében, akkor ezek a felmondólevelek aktiválódnak. Aszövetség elnöke, Papp Magor korábban azt mondta: már öt megyében gyűltössze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetőenfogja megrendíteni e területek orvosellátottságát.

A Magyar Orvosok Szövetsége is elindított egy külön akciót, ennekkeretében az orvosok aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy januártólnem vállalnak önként túlmunkát. Ehhez az akcióhoz az Alapellátó OrvosokSzövetsége is csatlakozott.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden levélbenkérte Orbán Viktor kormányfő személyes beavatkozását az ágazatbankialakult szakemberkrízis megoldása érdekében. Az egészségügyiállamtitkárság aznap azt közölte: ha az egészségügyi dolgozók valóban atömeges felmondást választanák, Szócska Miklós államtitkár vezetésévellétrejön egy ágazati operatív testület, amely megtervezi és megteszi aszükséges lépéseket.

Szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette: Orbán Viktor kormányfő akcióterv kidolgozására utasította Navracsics Tiborközigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert arraaz esetre, ha a letétbe helyezett felmondólevelek “aktiválódnak”. Mintkifejtette, az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon nealakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosoktömeges felmondása miatt, valamint azt, hogy beteg ne maradjonellátatlanul.

A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.