Már a héten megkezdik a tetanusz elleni vakcinák kiszállítását

A hírt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- ésSzervezetfejlesztési Intézet-Országos Gyógyszerészeti Intézet(GYEMSZI-OGYI) közölte szerdán az MTI megkeresésére.

ANépszabadság írt szerdai számában arról, hogy országszerte hiánycikk atetanusz elleni oltóanyag, amelyet valamennyi szúrt, harapott, lőttsérülés esetén kötelező adni a sérülteknek. A lap arra is emlékeztetett: tavaly ősszel is voltak gondok az ellátással. A szer életmentőgyógyszernek számít, egy nagyobb kórház sürgősségi ügyeletén naponta40-50 ampullát is elhasználnak.

A GYEMSZI-OGYI MTI-hezeljuttatott közleményében kifejtette: a Novartis Vaccines andDiagnostics GmbH szeptember 12-én jelentett átmeneti termékhiányt akészítményre, eredetileg kéthetes időtartamra. Ezt azonban azóta kétszer további 2-2 héttel meghosszabbította, legutóbb október 11-én.

A készítmény pótlására a hiány ideje alatt egyedi importlehetőség van, ez elsősorban a kórházak és szakrendelők számára nyújt lehetőségetkészleteik feltöltésére. Ezen egyedi importigényekre a GYEMSZI-OGYIsoron kívül ad engedélyt – emelték ki.

A GYEMSZI-OGYI anagykereskedők közlésére hivatkozva azt írta: az egyedi importotfolyamatosan fedezni tudják, a megrendeléseket a szállítókvisszaigazolták. Ez alapján a megrendelők már a héten megkaphatják avakcinákat.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja a GYEMSZI OGYI-t időközben tájékoztatta, hogy a Tetanol Pur vakcinából nagyobb,többhavi szükségletet fedező tétel érkezik.

A hosszú hétvégénmég esetlegesen fellépő helyi vakcinahiány esetére a GYEMSZI-OGYI azorvosoknak azt javasolja, hogy a betegeket a vakcinával ellátottkórházakba irányítsák – írta az intézet. Megjegyezték, hogy a TetanolPur helyett sürgős szükség esetén a tetanusz toxoidot tartalmazókombinált vakcinák (Di-Te, Di-Per-Te) is alkalmazhatók.