Már a patikus ellenőrzi a gyógyítót

Ápriliselsejétől a gyógyszerészeknek a receptek kiadásakor vizsgálniuk kell, hogy a felírtgyógyszer jelenthet-e valamiféle veszélyt a beteg számára. Mindez agyakorlatban azt jelenti, hogy a gyógyszerész valójában az orvos ellenőre lett.Sőt, az orvosnak a jövőben még vissza is kéne jeleznie a patikának, hogy mittett a gyógyszerész által hibásnak vélt terápia korrekciója érdekében – írja a napilap.

A MOK szerint „rossz érzéseket keltő” rendszer lenne, ha agyógyszerész az egészségbiztosító adatbázisában utánanézhetne, hogy mikor, kiés milyen egyéb orvosságot írt föl, ha a beteg azt nem tiltja, vagyis a patikusazt is mérlegelhetné minden egyes recept beváltásakor, hogy a különféle szerekhatóanyagai nem semlegesítik-e egymást, nem járnak-e esetleges károsmellékhatással.

Ha ez kiderülne, a gyógyszerésznek konzultálnia kell akezelőorvossal úgy, hogy a beteg ezt ne hallja. Ám ha valamilyen okból –esetleg csak azért, mert nem éri el – nem sikerülne vele azonnal tisztáznia azesetleges szakmai félreértéseket, akkor a gyógyszerész dönthet úgy, hogy nemadja ki a készítményt.

A lap által megkérdezett patikákban döcögve indult a rendszer.Egy gyógyszerész a hatáskör-bővülésük előnyeit nem vitatta, de azt mondta, hogyők meg a betegektől tartanak. Az orvosok ugyanis, mondta, gyakran rendelnekmondjuk a keringési betegségekben szenvedőknek olyan szereket, amelyekegymással kölcsönhatásra lépve akár szívelégtelenséget is okozhatnak.

Őkviszont nincsenek felkészítve arra, hogy ilyen esetben például mit és hogyankell mondjanak a betegnek. Maga megpróbálja minél részletesebben megtudni azilletőtől, hogy mióta szedi a gyógyszereket, volt-e olyan panasza, amit esetlega két készítmény együttes szedésének tulajdoníthat. De értékelhető válaszokatnemigen kap.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint senkinek nincs oka kétségbeesni, azúj rendszernek több az előnye, mint amennyi kellemetlenséggel járhat. Ráadásulvan mód korrigálni: az új eljárásrend mindössze egy évre szól, ha agyakorlatban esetleg nem működne megfelelően, átalakítják. Az orvos semtévedhetetlen, a gyógyszerészeket pedig számítógépes program is segíti abban,hogy rátaláljanak az egymással nem szedhető készítményekre. Éger István aztmondja: az orvosok is tudnak tájékozódni ebből, amikor új terápiát írnak föl.

Forrás: Népszabadság