Már idén jön a digitális recept

Első körben a rendszer élesbe állításáhozszükséges jogszabályalkotást és a csatlakozáshoz szükséges megoldásokatalakítják ki. Sikeres bevezetés esetén elérhető, hogy rövid időn belül (egy-két évvel az indulás után) a vényforgalom 80-85 százaléka elektronikus legyen.

Az orvosi munkahelyek nagy részében már most is számítógéppeltörténik a receptírás, aminek az eredménye jelenleg a nyomtatott recept, így az átállás nem igényel külön informatikai felszerelést – írja a naplo-online.hu. A rendszerek kismértékű átalakításával elérhető, hogy a nyomtatottrecept helyett a megfelelő elektronikus dokumentumot állítsanak ki arendelők. A gyógyszertárakban hasonló a helyzet, ezeknek a rendszereknek az átalakítása sem kerül nagy összegekbe. Fontos, hogy az induláspillanatától valamennyi gyógyszertár képes legyen az elektronikusreceptek alapján gyógyszert kiadni. Az orvosi munkahelyek ütemezettenkapcsolhatók a rendszerbe, a háziorvosok körében lenne célszerűelkezdeni, mivel ők írják föl az összes recept 80 százalékát. Aköltségek a számítások szerint alig haladják meg, sőt hosszabb távonakár kisebbek is lehetnek, mint amit jelenleg a papíros vényeknyomtatására költenek – közölte a Nefmi Egészségügyért FelelősÁllamtitkársága.

A lap szerint arra is lesz lehetőség, hogy más személy váltsa ki a receptet. A legjobb megoldás, ha a beteg felhatalmazza azokat, akik kiválthatjákaz elektronikus receptet. Ezen személyek listája a központi adatbázisban elérhető lenne.