Mától érdemes alaposan elolvasni a gyógyszertári blokkokat

Az egészségügyi államtitkárság múlt szerdán közölte: februárelsejétől a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget,ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke korábbanelmondta: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknekeddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert abetegeknek.

Február elsejétől viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik adrágább gyógyszerhez, akkor a patikusnak dokumentált módon, tehát írásos formában kell tájékoztatnia a beteget, aki így szembesülhet azzal: haelfogadta volna az olcsóbb készítményt, azzal mennyit spórolhatottvolna.

Hankó Zoltán szerint kézenfekvő, hogy az olcsóbb készítmény térítésidíja a blokkon jelenjen meg, és ne kelljen egy külön papírt adni abetegnek.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)ártámogatási főosztályának vezetője korábban azt mondta: egy blokkrólegyes gyógyszerek esetében akár 2000-3000 forint felesleges kiadást isle lehet majd olvasni.

Hozzátette: a cél az, hogy még nagyobb teret adjanak a generikus(lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszerek elterjedésének, agyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki,amely a beteg és a biztosító számára is a legjobb.

A változással kapcsolatban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet(GYEMSZI-OGYI) korábban azt közölte: a gyógyszerész csak a GYEMSZI-OGYIáltal helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítményekközül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek.

A gyógyszerengedélyezés és -ellenőrzés rendszere garancia arra, hogy a generikus készítmények biztonságosak, hatásosak, és ugyanolyan jóminőségűek, mint az originális gyógyszerek.

Az egyenértékűnek és helyettesíthetőnek nyilvánított készítmények aGYEMSZI-OGYI honlapján nyilvánosak, mindenki ellenőrizheti, hogy azajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírtgyógyszert – tették hozzá.