Még tízmilliárdot vágnak idén a gyógyszerkasszán

A potenciális megtakarítások az előzetes számítások szerint idén 10milliárd forintot, jövőre ennél érdemben nagyobb összeget is elérhetnek. A gyógyszerkiadásokat a tavalyi 376 milliárdról 2012-ben 277 milliárdra csökkentik – vagyis százmilliárdos megtakarítást terveztek. A kormánymost ezen a százmilliárdon túl további tízmilliárdos kiadáscsökkentésttervez.

Mint ismert, múlt szerdán, a hosszú hétvégeelőtti utolsó munkanapon járt le a határidő arra, hogy az illetékesminisztériumok javaslatot tegyenek a költségvetési kiigazításokra. Akormány összeg említése nélkül februárban szólította fel az érintetttárcákat, hogy február 29-ig és március 14-ig nyújtsák be ötleteiket,hogyan spórolható meg pénz az idén és jövőre a fővárosi tömegközlekedésés a gyógyszerkassza átalakításával, valamint az elektronikus útdíj2013. júliusi bevezetésével.

A kormányszóvivői iroda a lap érdeklődéséreazt közölte, a megadott határidőig minden egyes tárca megtette aszükséges javaslatokat. Az előterjesztéseket a kormány a soron következő ülésein megtárgyalja, az elfogadott döntésekről pedig tájékoztatja aközvéleményt

Az Index az érintett tárcáknál többszörrákérdezett, elkészültek-e már a javaslatok, ott azonban azt mondták,részleteket csak a tervezetek elfogadása után közölnek. A hvg korábban azt írta, a minisztériumok nem álltak elő időben saját elképzeléseikkel, ezért is csúszhat a megvalósítás.

A Világgazdaság korábban azt írta, agyógyszerkasszát érintően több javaslat is a kabinet elé került, részben azért, mert a januári adatok alapján az idei, a 2011-eshez képestszázmilliárd forinttal csökkentett büdzsét sem sikerül tartani, részbenazért, mert a megszorítások újabb variációi közül a kormány többet nemtart elfogadhatónak. Ilyen lenne például az, amely minden vénykötelesorvosságra kiterjesztené a jelenleg a 100 százalékos támogatottságúaknál kötelező 300 forintos receptdíjat. Van olyan javaslat is, amely akészítmények támogatásánál vezetne be újabb szigorításokat, hogymérsékeljék a pénzkiáramlást, írta a lap.