Megelőlegezett közfinanszírozás?

A törvényhozás egészségügyi bizottságának egyik alelnöki tisztét is betöltő politikus a részletekről szólva a Magyar Hírlapnak elmondta: a várólistán lévő – tehát nem sürgős beavatkozást igénylő –betegek gyógyulásának lehetőségeit szeretné kiszélesíteni javaslatával.

Az elképzelés alapja az, hogy ha valaki a várólista szerinthosszú hónapokat, esetleg éveket kénytelen várni példáulcsípőprotézis-beültetésre, akkor közfinanszírozott kórházban legyenlehetősége gyorsítani a folyamatot, azaz „kivásárolni” magát a listáról. Így megelőzheti állapota további romlását, nem kockáztatva a teljesmozgásképtelenséget. A kórház ilyenkor szabad kapacitásait használná,vagyis mozgósíthatja a közfinanszírozási korlátok miatt ki nem használterőket, a szabad műtőt, munkaórát, valamint a szakembereket.

Gyenes azt javasolja, hogy a beavatkozásért saját pénzétáldozó – egyébként járulékfizető, biztosítotti jogviszonnyal rendelkező – páciens az összeget kapja vissza az OEP-től legkésőbb akkor, amikor avárólista alapján sorra kerülne. Értelmezése szerint ugyanis abeteg tulajdonképpen előleget adott a pénztárnak, amikor meggyorsítottafelépülését. Így is éri veszteség, hiszen az elavult és bizonyostényezőket mellőző finanszírozási szabályok miatt az OEP soha nem abeavatkozások valós bekerülési költségét fizeti a kórháznak. Akülönbözetet tehát mindenképpen a páciensnek kellene „lenyelnie”.

Javaslatát a képviselő még ebben az évben szeretné benyújtani.