Megint hamis élelmiszer került az országba!

Az olasz pénzügyőrség hét embert vett őrizetbe és két és fél ezer tonnaárut foglalt le a római hatóságok keddi bejelentése szerint az európaiországokba – köztük Magyarországra – exportált bioélelmiszerek hamisítói ellen indított akciója során. A hamisított bioélelmiszerekből az olaszhatóságok közlése szerint az elmúlt hét évben összesen 700 ezer tonnátadtak el, csaknem 220 millió euró értékben Olaszországon belül, illetveszállítottak Magyarországra, továbbá Ausztriába, Belgiumba,Franciaországba, Németországba, Hollandiába és Svájcba.

A “Csizmás kandúr” fedőnevű, a veronai ügyészség által felügyeltakcióban – bűnszövetkezetben elkövetett csalás és okirathamisításgyanúja miatt – letartóztatottak között van a Sunny Land, a Sona és aBioecoitalia agrárcégek több vezetője, illetve a szükségestanúsítványokat kiadó olasz hatóság Marche tartománybeli igazgatója is – adta hírül az MTI.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint ha az eladott hamis címkézésűélelmiszerekkel megrakott kamionokat sorba állítanák, az VeronátólRómáig érne, vagyis közel félezer kilométer hosszú lenne. Az olaszbiogazdálkodókat tömörítő AIAB szerint a vizsgálat rávilágított aszektorban uralkodó állapotokra, az importnyersanyagok – köztük a szójaés az árpa – ellenőrzéseinek hiányosságára, a sütőipari termékek éstésztafélék minőségvizsgálatának problémáira, a mezőgazdaság egészénekállapotával ellentétben virágzó szektorba való “maffiabeszivárgás”megakadályozásának szükségességére.

Az olasz biogazdálkodókat tömörítő AIAB szerint a vizsgálatrávilágított a szektorban uralkodó állapotokra, az importnyersanyagok -köztük a szója és az árpa – ellenőrzéseinek hiányosságára, a sütőiparitermékek és tésztafélék minőségvizsgálatának problémáira, a mezőgazdaság egészének állapotával ellentétben virágzó szektorba való”maffiabeszivárgás” megakadályozásának szükségességére.

Olaszországban a statisztika szerint minden második olasz vásárolbioélelmiszert, a szektor éves forgalma eléri a hárommilliárd eurót – az elmúlt tíz évben megháromszorozódott ez az összeg -, s EurópábanItáliában van a legtöbb biotermelő és az ilyen művelés alá vontföldterület.