Megint támad a szmog Budapesten

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Tarlós István önkéntesönkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, s a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletűkörnyezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatánakszüneteltetését kéri. A szálló por koncentrációja két egymás követőnapon több helyen elérte a küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzésszerint a következő napon javulás nem várható, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a levegőtisztaság-védelmijogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatosnövekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – márrendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatásiküszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érhetiel, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatban  a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny  – gyermekek, időskorúak, krónikus betegek –  csoportjaira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra kezdetben párás,helyenként ködös időt jelez, később a köd megszűnik, és kevés felhővalószínű. Többnyire gyenge marad a változó irányú szél. Az időjárásihelyzet kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának – így a szálló pornapi koncentrációja általában a tájékoztatási, helyenként a riasztásiszint fölött várható.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzéseérdekében – további intézkedésig – Tarlós István főpolgármesterelrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, ésfelkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék azintézkedés betartását. A főpolgármester felkéri a lakosságot és alégszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre. Lehetőség szerint a közösségi közlekedést vegye igénybe a lakosság, álló helyzetben neüzemeltessék indokolatlanul a gépjárművek motorját és mérsékeljék aszilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Budapest esetében – akörnyezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján – aszállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalomeredménye.