Mégis marad a félszuperbruttó a 202 ezer forint feletti bérekre

Megtartja a félszuperbruttó eszközét a kormány és ennek bevételeibőlfizetik ki az egykulcsos adózásra való átállás miatt rosszul járókkompenzációját – mondta el Szijjártó Péter. A kormányfő szóvivőjeszerint a bruttó 202 ezer forint alatt keresőknél kivezetik afélszuperbruttót és az adójóváírást is, az efölött keresőknél azonbanmarad a félszuperbruttó, amit két lépésben, 2012-ben és 2013-bantörölnek majd az adórendszerből. (A félszuperbruttó azt jelenti, hogy abruttó bért megnövelik a munkáltatói tb-járulékkal, 27 százalékkal, ésez a magasabb összeg a személyi jövedelemadó alapja. A szorzótényezőnek a csökkentése azt jelentné, hogy a bruttó bért például a korábbi szorzófelével 13,5 százalékkal növelnék meg az adóalap kiszámításához – aszerk.)

A szóvivő szerint a kormánynak “esze ágában sincs” visszatérni atöbbkulcsos, progresszív adórendszerhez, a félszuperbruttó részlegesmegtartása azonban azt jelenti, hogy bruttó 202 ezer forint alatt 16,efölött körülbelül 20 százalék lesz a tényleges adóterhelés.

A szuperbruttó megtartása ellentmond a NGM keddi közleményének, amely azt írta: “egyidejűleg kivezetésre kerül az adójóváírás és aszuperbruttósítás intézménye”, illetve, hogy a kormány 2012-ben befejezi az átállást az egykulcsos adózásra.

50-100 milliárd forint pluszbevétele lehet az államnak

A havi bruttó 202 ezer forint feletti jövedelmeknél alkalmazandófélszuperbruttó adóalap lényegében azt jelenti, hogy egy második, 16százaléknál nagyobb, de 20,32 százaléknál kisebb adóteher vonatkozik azemlített határ feletti jövedelemrészre. A Szijjártó Péter általelmondottak nem adnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy afélszuperbruttó adóalap mekkora része marad meg jövőre. Ha a mostérvényes mértékben marad, akkor a tényleges adóteher 202 ezer forintfelett 20,3 százalék lesz, de ha csak a mostani fele lesz afélszuperbruttó szorzó, akkor az adókulcs 18,16 százalékossá válik.

Ha az előbbi verzió valósul meg, akkor az [origo] számításai szerintévente 100 milliárd forint pluszbevétel folyhat be az államhoz, ha atényleges adóteher 18,16 százalékos, akkor ennek a fele, 50 milliárdforint a költségvetés pluszbevétele.

Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó, az adóbevételekre rálátókormányzati forrás azt állította, hogy a 202 ezer forint alattimunkavállalók kompenzálásához “messze nem kell 100 milliárd forint “. Akompenzációt azért jelentette be kedden az NGM mert anélkül a 202 ezerforint alattiak nettó bére csökkenne jövőre.