Megjelent az EMMI új salátarendelete

Az emberi erőforrások minisztere 3/2015. (I. 14.) EMMI rendelete

egyes gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, gyógyászati ellátásokkal és orvostechnikai
eszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról

Az egyes gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, gyógyászati ellátásokkal és orvostechnikaieszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról szóló 3/2015. (I. 14.) EMMI rendelet 12 jogszabályt módosít, köztük a profilrendeletet (2/2008 EüM rendelet), a gyógyszerek kiadásáról és rendeléséről szóló 44/2004 ESzCsM rendeletet, és a gyógyszertárak nyitvatartási rendjéről szóló 41/2007 EüM rendeletet.

Az új jogszabály több olyan elemet is tartalmaz, amelyet a HGYSZ az elmúlt hónapokban a minisztérium számára javasolt. Ilyen például a profilrendelet bővítése további, gyógyszertárakban is forgalmazható termékekkel (speciális étrendhez szükséges élelmiszerek, ásványvizek, láb- kéz- és körömápoló eszközök), valamint a kozmetikai termékekkel kapcsolatos Európai Uniós rendelet hatályon kívül helyezésének köszönhető joghézag megszüntetése. Emellett, ugyancsak javaslatunkra, bekerült a rendeletbe a torokcukorkák és magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcslevek pontos meghatározása.

2015. február elsejétől változik a gyógyszerekgyógyszertárban történő visszaváltásának szabályozása. A javaslatunkra nem csak a vényköteles, de avénynélküli gyógyszerek visszaváltására is lehetőség lesz. Az eredeti elképzeléshelyett a gyógyszereket nem csak a kiváltást követő napon lehet visszavinni agyógyszertárba, hanem Szövetségünk javaslatára ­­­erre öt napjuk lesz a betegeknek.

 

A 3/2015. (I. 14.) EMMI rendelet rendelkezéseinek hatálybalépésével a betegség specifikus gyógyszerészi gondozást nem végzőgyógyszertáraknak nem lesz szükséges kialakítaniuk gondozó helyiséget. A HGYSZjavaslatára a könnyítés nem csak a közforgalmú gyógyszertárakra, hanem afiókgyógyszertárakra és az közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző intézetigyógyszertárakra is érvényes lesz.

 

A több jogszabályt módosító rendelet egyik rendelkezéseszerint a közforgalmú gyógyszertárakban ezentúl a személyi jogos gyógyszerészfogja végezni a nyilvántartások hitelesítését. A HGYSZ javaslatára az intézetigyógyszertárakban ugyanezt a feladatot az intézeti vezető főgyógyszerész fogjaellátni.

A HGYSZ 2013 őszén tett részletes javaslatait a profilrendelettel kapcsolatban itt olvashatják, míg a most megjelent rendelettel kapcsolatos, az egyeztetés során a Minisztériumba küldött véleményünk összefoglalóját itt találják.

A rendeletet tartalmazó Magyar Közöny itt található.