Megjelent az OECD tanulmánya Magyarországról

Az OECD egy több mint száz oldalas összehasonlító tanulmányt tett közzé Magyarországról, melyben a hazánk által az elmúlt évtizedekben elért eredményeket elemezték, valamint hasonlították össze a többi közép-kelet európai országban tapasztalt trendekkel. A kormányzati munka hatásának vizsgálata azonban nem csak a társadalom a gazdaság mutatóira koncentrált, hanem megvizsgálták az oktatást és az egészségügyet is.

hgysz-oecd-300Az OECD egészségüggyel kapcsolatos legfontosabb megállapítása az, hogy bár Magyarországon a születéskor várható élettartam 3,3 évvel növekedett 2000 és 2012 között, ez az érték a elmarad a környező országok hasonló mutatóitól. A születéskor várható élettartam hosszát ugyan több tényező is befolyásolja (például a környezeti tényezők és az életmód), de a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségügy fejlesztésével azért még lenne lehetőség ennek növelésére.

 

 

Annak ellenére, hogy a magyar lakosság egészségügyi mutatói nem túl jók, a közép-kelet európai országok közül egy főre vetítve csak Lengyelországban költenek kevesebbet az egészségügyre Magyarországnál. A betegek által közvetlenül fizetett egészségügyi kiadások aránya viszont 26%-ról 29%-ra nőtt 2007 és 2012 között, amivel kereken tíz százalékkal vagyunk az OECD átlag felett.

A kormányzat által egészségügyre fordított kiadások legnagyobb hányadát a gyógyszer támogatások teszik ki (35%), míg második helyen a kórházak finanszírozása áll. A tanulmány szerint az elmúlt években történt ezen a téren némi előrelépés, de továbbra is nagyon magas hazánkban a betegségek miatti hospitalizáció aránya, és az átlagosan kórházban töltött napok száma.

A tanulmány az alábbi helyen érhető el.