Megkapják a selyemzsinórt? – Szócskához mennek a kórházigazgatók

Csütörtök délután három órára várja a minisztériumba Szócska Miklósegészségügyi államtitkár valamennyi kórházigazgatót és gazdasági vezetőt. A témavalószínűleg saját sorsuk lesz, mivel a tervek szerint valamennyi olyanegészségügyi intézmény igazgatójának megszűnne a munkaviszonya, amelyik az államhoz kerül.

Jövőre a fővárosi kórházakon kívül 30 megyei kórház és szakrendelő kerülneállami tulajdonba, és a települési önkormányzatok felügyelete alatt működőegészségügyi intézmények működtetését pedig 2013-tól vennék át. Az államhozkerülő intézményekben a tulajdonosi felügyelőtanácsok megszűnnek, és ugyanez asors vár a korábban sokat kritizált regionális egészségügyi tanácsokra. SzócskaMiklós ezt nem is cáfolta, az azonban kiderült: lesz olyan intézményigazgató,aki a posztján marad. Az államtitkár egy balatonfüredi szakmai fórumon pénteken úgy fogalmazott:„legalább jó lesz azoknak, akik megkapják a megerősítést, mert ezzel a jóldolgozó menedzsereket szeretnénk megerősíteni”.

Nem csereszabatosak

„A csütörtöki maximum egy formális beszélgetés lehet” – mondta a hvg.hu-nakHavas Szófia fővárosi szocialista egészségpolitkus, mivel a munkáltatói jogokataz államtitkár nem gyakorolhatja a főigazgatók felett, ehhez az önkormányzatitörvényt kellene módosítani. Szerinte az elmúlt időszakban, ami aszerkezetátalakítás és a kórházigazgatók leváltása körül zajlott, az csak arravolt elegendő, hogy a kórházi adósságállományt az egekbe szöktesse.

Harmath György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója a hvg.hu-nak aztmondta: előre nem tudja megmondani, mennyire biztos a pozíciója. „Csütörtököndélután három órára vár minket az államtitkár, de nem hiszem, hogy rettegnemkéne.” Nagyjából ugyanígy vélekedett Radnai Zoltán, az egyesített Szent Istvánés Szent László Kórház vezetője is lapunknak. „Még nem értem a postám végére,nem tudom, hogy megjött-e a meghívó, de természetesen elmegyek rá. Nem hiszem,hogy félnem kéne, lelkiismeretesen végeztem mindig is a munkám, nem szeretnékparanoiás lenni. Arról nem is beszélve, hogy kétlem, hogy ennyi csereszabatoskórházigazgató lenne tartalékban.”

A kórházigazgatókat  régóta tartja a kormány bizonytalanságban. Február végéig a Jahn Ferenc Dél-pestiKórház, a Központi Sztomatológiai Intézet, az Uzsoki kórház, és a Szent ImreKórház főigazgatói posztjára írtak ki pályázatot. Ezek vezetői régótahatározatlan idejű szerződéssel dolgoztak, s a főpolgármesternek aközalkalmazotti törvény értelmében két lehetősége volt: vagy kiírják azálláspályázatot most, vagy a kórházigazgatók szerződését határozott idejűreváltoztatják.

Szentes túl messzire ment?

Tarlós István akkoriban jelentette ki azt is: egységesen “állami gondozás alákell venni” a fővárosi kórházakat. A főpolgármester és a vele együttsajtótájékoztatót tartó Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár aztmondta, a 12 egészségügyi intézmény átadásához még a Fővárosi Közgyűlésjóváhagyása és kormányzati döntés is szükséges. Ekkor a főpolgármestermegdorgálta helyettesét, Szentes Tamást, hogy kicsit túlbuzgó módon,”rutintalanul” a szakmai egyeztetéseken tovább ment, mint lehetett volna, amikorfel akart menteni kórházvezetőket. Mint mondta, Szentes Tamásnak erre nem voltfelhatalmazása, jóváhagyása. Közölte azt is, Szentes Tamástól “bizonyosjogköröket” megvont, például azt, hogy az önkormányzaton kívüli emberekkelbeszélje meg az egészségügyi kérdéseket, továbbá megerősítette, hogy helyettesenem hozhat személyi kérdésekben önálló döntéseket.

A főváros és a kormányzat között ugyanakkor érezhető a bizalmatlanság akórház-államosításokkal kapcsolatban: a közgyűlés legutóbb olyan határozatotfogadott el, melynek értelmében a folyamat során nem érheti kár Budapestet,Réthelyi Miklós ugyanakkor a hvg.hu-nak adott interjújában azonban arrólbeszélt: a kormány nem kártalanít majd senkit, ha kell, ehhez jogszabályt ismódosítanak. Tarlós István nem akarta kommentálni a miniszter szavait később, azellenzék azonban felháborodott a kijelentésen.

Az államtitkár a fővárosi helyzetről Balatonfüreden azt mondta: „semmimegingás nincs a főpolgármester úr és minisztériumunk közötti együttműködésben,amint a jogszabályok megszületnek, aláírjuk a megállapodást, melynek tervezete41 oldalas és részletes forgatókönyvi elemeket is tartalmaz”. A városi kórházakátvétele a 2012-es év folyamata lesz, és 2013-ra valósul meg. Mivel térségiintegrációban és betegutakban gondolkodunk, ezért újra kell gondolni afeladatmegosztást és újra kell osztani a fekvőbetegellátás TVK-ját. Ugyanakkor,a járóbetegellátás TVK-jának újraelosztása még nem várható ebben az évben, azt2012 végén kell újragondolni. A bérszámfejtést a kincstár fogja végezni ésegységes lesz, az informatikai rendszerek ésszerűsítését még meg kell lépni. Acél, hogy olyan, fenntartható rendszert hozzunk létre, amelybe a válságból valókilábalás során is érdemes beruházni, és minden megtakarítást visszaforgatunk abérekbe – ígérte az államtitkár.