Mégsem atombiztos a morfium kettős kórházi könyvelése

A két eset közös pontja, hogy a jelenleg a bíróság előtt lévő per egyik vádlottja korábban az Uzsoki Utcai Kórház onkológus főorvosa volt. A vád szerint csaknem harmincmillió forint értékű, szigorúannyilvántartott onkológiai gyógyszert szerzett meg kórházakból és adottel a feketepiacon az öt vádlott. Az Uzsoki-ügy szempontjából pedig azért is érdekes a vádirat, mert abból kiderül, miként játszották ki a kórházak kettős nyilvántartásait.

Az Uzsoki-botrány okán több szakember életszerűtlennek nevezte azokat a gyógyszerfogyásokat, amelyekről Márkus Attila, a kórház volt orvosa számolt be. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azzal érvelt, hogy ilyen mennyiségűtúlfogyasztást nem lehet titokban tartani. Az Uzsoki Utcai Kórházközleménye szerint pedig „a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszerkiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető”.

A 2007-ben indult büntetőeljárásból viszont éppen az derülki, miként lehet az ellenőrzöttséget és a nyomon követhetőségetkijátszani. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon jelenleg isfolyó perben az öt vádlott közül három orvos, egyikük pediggyógyszerész. A másodrendű vádlott, N. Tamás Zsolt történetesen azUzsoki kórház onkológus főorvosa volt. Másikuk, P. Balázs pedig akaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház onkológus főorvosaként dolgozott.

A vádirat szerint Sz. Gábor Attila korábban gyógyszergyártó cégekorvoslátogatójaként kereste a kenyerét, mígnem 2006-ban azt találta ki,korábbi kapcsolatait felhasználva, nagy mennyiségű onkológiai gyógyszert – citosztatikumokat – szerez, s azokat jó pénzért a feketepiacon értékesíti. A vádirat azt állítja, a bűnszövetkezet tagjai ötféleképpen tudták megszerezni a szigorú nyilvántartás ellenére a kívánt gyógyszereket.

Előfordult, hogy a beteg, vagy annak hozzátartozója hozta vissza akórházi osztályra a készítményeket, de volt olyan, hogy az orvos lejártszavatosságú, esetleg még fel nem használt pirulákat tulajdonított el.Az sem volt ritka, hogy a gyógyszergyártó cégek által kipróbálásra akórháznak adományozott készítmény került az „enyveskezű” orvosokbirtokába. Nem volt ritka az sem, hogy a beteg testsúlyához képestmagasabb testsúlyra rendelt, így a beteg kezeléséhez a szükségesnélnagyobb mennyiségű gyógyszert írtak föl, és a fölösleg került abűnszövetség kezébe.

Az Uzsoki kórház egykori onkológus főorvosa például a vádszerint egy éven keresztül, havonta legalább húsz doboz gyógyszerthozott ki – a fent ismertetett módszerekkel – a kórházi osztályról, majd azokat készpénzért eladta Sz. Gábor Attilának, összesen kétmillió forint értékben. A kaposvárimegyei kórház volt onkológus főorvosa, P. Balázs pedig csaknemhárommillió forint értékű citosztatikumot adott át az orvoslátogatónak.Mégpedig úgy, hogy a kórház gyógyszertárából hetente előre megrendelte a szükséges gyógyszeradagot a járóbeteg-rendelésére, azonban a vényekkelcsak később számolt el. A rendelésen a beteg aláírásával igazolta agyógyszerfelírást, majd egy kísérőlappal felküldte a gyógyszert és abeteget a kórházi osztályra, hogy ott a szükséges – feltehetően afelírtnál kisebb mennyiségű – készítményt beadják neki. Így az orvosnáljelentős mennyiségű, a kórházi nyilvántartásban nem szereplőgyógyszertöbblet halmozódott föl.

Amikor Sz. Gábor Attila az ötödrendű vádlottnak, egykoriorvos­látogató kollégájának, a szegedi M. Zoltán Sándornak 2007áprilisában csaknem négymillió forint értékű árut akart eladni, arendőrség lecsapott a csempészekre. Az előbbi férfi garázsában arendőrök további, 24,1 millió forint értékű, a fenti helyekről származócitosztatikumokat talált. Az ügyészség a két orvoslátogatótjelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetettorgazdasággal, míg az orvosokat és a gyógyszerészt jelentős értékre,üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett sikkasztással vádolja.