Megy a levél: most Lázárnál próbálkoznak a rezidensek

A Magyar Rezidens Szövetség szerint ágazati szinten nem várhatnak megoldást,hiszen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a közelmúltban azt jelezte:nemcsak nekik, hanem még a következő generációnak sem tud ígérni semmit,semmiféle jövőképet nem tud nyújtani azok számára, akik tömegesen csomagolnak éshagyják el az országot – mondta Papp Magor, a szervezet elnöke.

A szövetség ezért hétfőn levélben Lázár Jánoshoz fordul. Ebben személyeskonzultációt kérnek a politikustól, annak érdekében, hogy a döntéshozók valósképet kaphassanak arról, milyen helyzet alakult ki az egészségügyben, és akormányzati gondolkodásban kellő súllyal jelenjen meg az ágazat humánerőforrásproblémája. Az a céljuk, hogy a döntéshozókkal olyan jövőképet tudjanak azorvosok elé vetíteni, amely érdemben képes lassítani az orvosok elvándorlását.Az ehhez szükséges intézkedés nem csak az egészségügyi dolgozókról szól, hanemarról is, hogy a betegeknek milyenek lesznek az ellátási esélyei a jövőben -emelte ki Papp Magor.

Mint kifejtette: még a többi visegrádi országban is, – amelyekMagyarországhoz hasonló gazdasági helyzetben vannak – hetven százalékkalmagasabbak a bérek az egészségügyben. Példaként kiemelte Lengyelországot, aholnagyjából csupán kétszer annyit – vagyis a nyugati bérek töredékét – keresik azegészségügyi dolgozók, mégis arányait tekintve jóval alacsonyabb az orvosmigráció mértéke. A 38 milliós lakosság mellett, éves szinten nagyjából ezerorvos távozik. A rezidensszövetség elnöke kiemelte: nem azt mondják, hogy januárelsejétől többszörös béreket akarnak, már a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás ismentőövet adhat az ágazatnak.

Papp Magor szerint az egészségügyi vezetés nem keresi a megoldást. Hiszen mégjúliusban azt ígérték, hogy szeptemberben a bérek kérdésében folytatódik azéletpályamodell egyeztetése, ám “ebből nem lett semmi” – hangsúlyozta arezidensszövetség elnöke. Mindeközben a szövetség által meghirdetett az “Élhetőmagyar egészségügyet” mozgalom keretében továbbra is gyűlnek a felmondólevelek,amelyek január elsejétől aktiválódnak, amennyiben nem történik érdemi intézkedésaz egészségügyi dolgozók helyzetének javítása érdekében. Papp Magor ismétleszögezte: akciójuknak továbbra sem az a célja, hogy az ellátórendszertveszélyeztessék, hanem hogy jelezzék: “nagy a baj, és erre közösen kellmegtalálni a megoldást”.

A rezidensszövetség elnöke elmondta: sokan jelezték, hogy már elmentek volna,de az akció miatt kitartanak év végéig, abban bízva, hogy érdemi változásoklesznek az egészségügyben. Egyelőre viszont hosszú távon sincs kilátásban ahelyzet javulása, így hamarosan – a rezidensszövetség akciójától függetlenül -,sokan fel fogják adni a küzdelmet – tette hozzá Papp Magor.