Mély depresszióban az orvosok

Az alapellátás megerősítése erősen hangoztatott egészségpolitikaicél, a 6800 háziorvosi praxis mégis kimarad a közelmúltban meghirdetett12 milliárd forintos, uniós forrásból biztosított továbbképzési pénzből – mondta lapunknak Komáromi Zoltán háziorvos. Nem engedhetik meg maguknak a doktorok, hogy egy szakvizsga megszerzése miatt 3-5 hónapra –legalább ennyi a kötelező kórházi gyakorlat – otthagyják a betegeiket,praxisukat. Azokon sem segít a pályázat, akik többéves kórházi gyógyítás után vásároltak praxist, és meg kellene szerezniük a háziorvosialapvizsgát.

A főorvos Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárbejelentésére reagált. E szerint szeptemberben dolgozza ki azegészségügyért felelős államtitkárság annak a 12 milliárd forintos uniós pályázatnak a feltételeit, amelyből támogatnák a szakorvosok ésszakdolgozók továbbképzését, s a kórházak helyett fizetnék az őkethelyettesítők költségeit.


A Magyar Kórházszövetség következő elnökségiülésén tárgyal a javaslatról – mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő. Aszövetség elnöke, egyben a veszprémi megyei kórház főigazgatója úgylátja: azok járnak jól, akik hosszú távon itthon maradnak, mert nem kell saját zsebből fizetniük az oktatási költségeket. Jelentős kiadástólszabadul meg a kórház is. Intézményében például onkológiai központ épül, így szükség lesz onkológus szakorvosok képzésére, így mindenképpenpályáznak majd.