Mennyire hatásos fájdalomcsillapítók az alternatív gyógymódok?

A múlt héten megtartott, a fájdalom kezelésének módszereivel foglalkozó európai fájdalomcsillapítási kongresszuson (EFIC) a szakemberek olyan eredményeket mutattak be, melyek azt mutatják: azakupunktúra, az akupresszúra és az aromaterápia sikeresen alkalmazhatófájdalomcsillapításra – az akupunktúra például megfelelően alkalmazvaenyhíti a műtétek után fellépő akut fájdalmat.

A kutatók szerint az akupunktúrás fájdalomcsillapítás soránkétségkívül megfigyelhető a placebo hatás – azaz a páciens nemfeltétlenül a kezelés miatt érzi kisebbnek a fájdalmat, hanem aszakember jelenléte vagy saját pozitív elvárásai miatt -, ám abemutatott vizsgálatokban az akupunktúra narkózisban is hasonló hatástváltott ki az agyban, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Az ál-akupunktúra is segít, de az igazi jobban

Több korábbi vizsgálatban is kimutatták, hogy a valódi akupunktúrához hasonló hatást lehet elérni ál-akupunktúrás kezeléssel,  amelynek során a tűket nem akupunktúrás pontokba szúrják, vagy a bőrbe nem hatoló,teleszkópos tűket alkalmaznak. “A funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálatok (fMRI) során azt tapasztaltuk, hogy a valódiakupunktúra-kezelés sokkal erőteljesebben aktiválta vagy gátolta afájdalommal összefüggő agyi területek válaszmechanizmusait, mint aplacebo-kezelések” – mondták el a kutatók.

A placebo-hatást sem szabad alábecsülnünk: a pozitív hozzáállás révén az akupunktúra pszichikai hatása nagyobb mértékű lehet, mint aspecifikus fájdalomcsillapító effektus. E komplex lelki és testifolyamatrendszer részletes tanulmányozásra érdemes.

Nyakfájásra akupresszúra, gyulladásra illóolajok

Japán kutatók vizsgálata szerint az akupunktúra mellett az akupresszúra (akupunktúrás pontok tenyérrel,ujjal történő nyomása) is igen hatékony fájdalomcsillapító módszer,elsősorban nyaki fájdalmak esetén. A vizsgálatból kiderült, hogy areflexpontok akupresszúrás kezelése a fájdalomcsillapítás mellett avegetatív idegrendszerre is pozitív hatást gyakorolt: csökkentette aszívfrekvenciát és növelte annak változatosságát.

Koreai kutatók az illóolajok gyulladásgátló és fájdalomcsillapítóhatásait ismertették. Vizsgálataik azt mutatták, hogy egyes illóolajok,például az eukaliptusz- és a levendulaolaj erős fájdalomcsillapítóhatással rendelkeznek; egerek esetében például az ezekkel végzettillatterápia a morfiumhoz hasonló mértékben enyhített az állatokfájdalmán.