MH: javították a botrányos rákgyógyszer-rendeletet

A rendelet  csak lépcsőzetesen engedélyezi az egyes terápiák alkalmazását arákbetegeknél. A gyógyítást az olcsóbb gyógyszerekkel kellene kezdeniük azorvosoknak, és csak akkor alkalmazhatnák a drága rákgyógyszereket, ha az olcsónem válik be. A végstádiumban lévő rákbetegek pedig egyáltalán nem juthattakvolna hozzá a drága gyógyszerekhez. A kormány honlapján közzétettrendelettervezet általános felháborodást váltott ki.

A legújabb rendelettervezet – amely a héten megjelenhet – szerint azonbantöbb helyről kihúzták, hogy ha két egymást követő képalkotó diagnosztikaikontroll során komplett klinikai “tünetmentes állapot” igazolódik, a kezeléstfel kell függeszteni. Emellett sok esetben a szereket nemcsak első vonalbeli,hanem másod- és harmadvonalú kezelésnél is adni lehetne majd.

A portál szerint a dokumentum több pontjából is eltűnt az a feltétel, hogyoperálhatóvá váljon a beteg. A tervezet legfontosabb újdonsága azonbanmegmaradt: az OEP csak a harmadik és csupán hatásos kezelés esetén vehetné át afinanszírozást a gyártótól. Ennek hatására a készítményhez az eredetilegtervezettnél több beteg férne hozzá, ám mindazok, akiknek időközben nőtt adaganatuk, kiesnek a kezelésből. Ha viszont jól reagálnak majd a modernszerekre, a biztosító “átveszi” őket, s mindaddig finanszírozza a gyógyításukat,amíg az hatásos vagy szükséges.

Forrás: Hvg.hu