Milliárdokat lehetne spórolni az egészségügyben

Kiemelten fontos, hogy a betegek és az orvosok között kialakuljon abizalmi viszony, mondta el egy szombati konferencián Tahy Ádám, aBetegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete (BEOKE)elnöke. A bizalmi viszon kialakítását betegoktatással lehetne elérni.

A betegoktatás két részből áll. Az orvosnak egyrészt el kellmagyaráznia a betegnek egészségi állapota szakmai hátterét, ennél isfontosabb azonban, hogy motiválják a pácienseket életmódjukmegváltoztatására. Ehhez pedig kommunikációs, pedagógiai, éspszichológiai ismeretek kellenek. A BEOKE célja hogy ezen ismereteketoktassák, illetve ilyen tudású szakembereket képezzenek ki – mondta Tahy Ádám.

Az egyesület elnöke elmondta: a két nap alatt többen is felhívták afigyelmet arra, hogy a beteg-együttműködést tekintve Magyarországon akrónikus betegek ellátásában és kezelésében a legrosszabb a helyzet. Az ő esetükben kiemelten fontos lenne az életmód megváltoztatása, illetve,hogy megfelelően szedjék gyógyszereiket. Ehhez képest a konferenciaegyik előadásában elhangzott, hogy például a szívbetegek közül csakmindössze harminc százalék szedi egy évnél tovább a számára életbevágóan fontos gyógyszert – hangsúlyozta a BEOKE elnöke.

Gödölle Zoltán, a BEOKE elnökségi tagja a konferencia szünetébentartott sajtótájékoztatón az MTI-nek elmondta: egy tavalyi uniósfelmérésből az is kiderült, hogy minden ezer krónikus betegből mindössze harmincnak pontos a diagnózisa, terápiája. A nem megfelelő”betegvezetés és betegkövetés” miatt 970-en állandóan megjelennek azakut és sürgősségi ellátásban, ezzel eurómilliárdos veszteséget okozvaaz Európai Uniónak.

Gödölle arra is kitért, hogy az egyesületen belül egy olyan projektfelelőse, amelyben úgynevezett életmódügynököket képeznek ki. Őkegyrészt rendszeresen általános egészségnevelő előadásokat tartanának,másrészt az egyes betegeket is felvilágosítanák egészségi állapotukról,tanácsokkal szolgálnának, illetve a megfelelő intézménybe, szakemberhezvaló irányítással segítenék rehabilitációját. Elképzeléseik szerint mind a 198 kistérségnek lehetne ilyen életmódügynöke, akik így 60-70 ezerember rehabilitációjáért, egészségmegőrzéséért lennének felelősek.