Miniszteri rendelet szabályozza a kórházi gyógyszertárolás szabályait

Az Uzsoki Utcai Kórházban állítólag morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében a rendőrségi tájékoztatás szerint emberölésbűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyiknyomozás.

Csomós Ákos aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos elmondta: minden kórházban kijelölt szakember felel a kórházi gyógyszertárban a fokozottan ellenőrzött szernekminősülő gyógyszerek, így például a kábító fájdalomcsillapítóktárolásáért, illetve kiadásáért, azért, hogy ezek a szerek miként jutnak el az adott kórházi osztályra. A kórházak házi előírásban szabályozzák, hogy az osztályról a betegig hogyan kerülhetnek el az adott szerek. A zárt szekrényből két ember együtt kezelheti a kábítószerek kiadását, ők lehetnek nővérek is. A kivett gyógyszereket kartonlapon kell dokumentálniuk – ismertette a főtitkár.

Az adagolást az orvos írja elő, ami kábítószerek esetében változó mennyiségű lehet. Annyit kell felírni, amennyi a fájdalmat csillapítja, de mellékhatást nem okoz – jegyezte meg.
Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven, végstádiumban lévő rákosbeteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálátmorfintúladagolás okozta az Uzsoki Utcai Kórházban.