Mit hozott a gyógyszerárváltozás?

Hiába ajánlja az olcsóbb de azonoshatóanyagú pirulát a gyógyszerész, sokan inkább a bevált gyógyszerekhezragaszkodnak, még akkor is, ha az drágább. Október elsejétől536 gyógyszerért kevesebbet, 1500 készítményért viszont többet kellfizetni a patikákban. „Mindenképpen nőttek a betegterhek” – mondta a hírTV-nek Szalai Margit, a Viktória-Med Gyógyszertár gyógyszerésze.

Komáromi Zoltán háziorvos az azonos hatóanyagú, de olcsóbb termékeket ajánlja pácienseinek. Az új gyógyszer azonban eddig nem tapasztalt mellékhatásokat okozhat. „Azadott gyógyszerhatóanyag nem mindig ugyanabban az ütemben szívódik fel. Egy gyorsabban felszívódó gyógyszer esetleg mellékhatásokat okozhat egy olyan betegnek, aki az előző hónapokban megszokta, hogy egy lassabbanfelszívódó, ugyanolyan hatóanyag-mennyiségű gyógyszert szed” –fogalmazta meg Komáromi Zoltán háziorvos.

Az árváltozás egyes gyógyszereknél egy-két forint, másoknál viszonttöbb ezer. A gyakran felírt készítményeknél, például avérnyomáscsökkentőknél vagy a fájdalomcsillapítóknál az OEP szerint vanolcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva. “1500 készítménynekemelkedett a térítési díja, viszont minden egyes esetben van olcsóbbalternatíva, amit a beteg kedvezőbb áron tud megvenni a gyógyszertárban” – mondta Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályvezetője.

A medicinák új árára a gyártók úgy tettek ajánlatot azegészségbiztosítónak, hogy nem ismerték egymás ajánlatát. „Az OEP által a gyógyszertámogatásra fordított összeg már az idei évben ismegtakarítást fog okozni. Ez nagyságrendileg 20 milliárd forintratehető, de egy teljes évben 80 milliárd is lehet” – szögezte le Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos ügyviteli vezetője.

A támogatotti körből csak néhány gyógyszer került ki. Közgyógyellátás keretében 4500 termék érhető el térítésmentesen.