Molekuláris tetoválás?

AzELTE TTK Biokémiai Tanszékének kutatócsoportja a világonelsőként tudott úgy célba juttatni aktív hatóanyagot, hogy az egyetlen sejtben,illetve annak alkotórészeiben fejtse ki hatását.

A technológia onnan kapta anevét, hogy a hatóanyagot speciális lézerfénnyel (kétfoton lézerrel) tetováljákaz élő állatba a kívánt helyen és alakzatban, szubmikrométeres – az emberihajszál átmérőjének kevesebb, mint egy század részét jelentő – pontossággal.

Arendkívüli precizitás teszi lehetővé a molekula hatásának térbeli és időbelilokalizációját akár egyetlen sejt szintjén. Az eljárás segítségével nemcsak agyógyszerek mellékhatásai küszöbölhetőek ki, hanem kutatási területen is újlehetőségeket nyithat meg a tudósok előtt.

Az agykutatásban például egyetlenidegsejt szinapszisának tartós gátlása vagy aktiválása elősegítheti a tanulásifolyamatok és a memória vizsgálatát. Emellett bizonyos pszichiátriai betegségekés függőségek újfajta terápiás kezelése előtt is utat nyithat meg. Akutatócsoport eredményei a rangos Chemistry&Biology folyóiratbanjelentek meg. (Forrás)