Most akkor olcsóbb vagy drágább lesz a gyógyszer?

Sélleiné Márki Mária az MTI-nek kifejtette: az első alkalommalaugusztus 22-én lezárult licit során azokban a csoportokban, ahol azonos hatóanyagot tartalmazóan több termék is elérhető, komoly, sok esetbenötven százalék feletti árcsökkentéseket nyújtottak be a gyártók. Ennekköszönhetően október óta számos gyógyszer térítési díja jelentősenalacsonyabb lett. Ennek kapcsán viszont azt is kiemelte: “nagyon fontos, hogy a betegek háziorvosukkal közösen tekintsék át rendszeresenhasznált gyógyszereiket, mert ennek során választhatják ki a számukralegmegfelelőbb és legkedvezőbb árú készítményeiket a következő félévre”.

Mint mondta, az OEP számos egyeztetést folytat a gyógyszerészekkel, a gyártók, forgalmazók képviselőivel, valamint a nagykereskedőkkel, hogybiztonságos és folyamatos legyen a gyógyszerellátás valamennyiterületen. Sélleiné Márki Mária a Richter vezérigazgatójának interjújakapcsán azt is megjegyezte, hogy a vaklicit bevezetésével az újonnankialakuló támogatási csoportokban a legtöbb preferált terméke amagyarországi gyártóknak van. Köztük a legtöbb, 46 épp a Richternek,emellett az Egisnek 37, a Sanofinak pedig 43 terméke lett preferálttermék, de igen jelentős a többi generikus cég részesedése is – tettehozzá az OEP főigazgató.

Fotó: Túry Gergely

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában hétfő este azt mondta: “úgy gondolom, nem volt helyes lépés az úgynevezett vaklicit rendszerbevezetése sem bizonyos generikus készítményeknél – ez újabbhárommilliárd forintos mínuszt jelent a cég számára. Ha ezt összeadjuk,akkor 7,1 milliárdos mínuszt kapunk – csak a magyar piacon, ami kicsi, a Richter összes árbevételének 12 százalékát, 30 milliárdot ad. Ezt abevételkiesést kompenzálni kell máshol” – tette hozzá a vezérigazgató.

A vezérigazgató úgy véli, hogy a betegeknek is elkerülhetetlenülnagyobb terheket kell vállalniuk, a gyógyszergyárak ugyanis már elértékebben a tekintetben a maximumot. Ráadásul közben az adófizetők pénze,körülbelül a gyógyszertámogatás 70 százaléka, olyan importtermékekremegy el, amelyek mögött szinte semmilyen magyarországi tevékenységnincsen. Ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kiáramlik az országból – hangsúlyozta Bogsch Erik.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy múlt hetiegészségügyi rendezvényen arról beszélt, hogy a romló helyzet ellenéreaz egészségügyi kasszát sikerült csaknem egyensúlyi helyzetbe hozni, így ha nem történik semmi váratlan a külgazdasági folyamatokban, akkor azév végén lesznek eszközök a kisebb problémák kezelésére.

Az államtitkár kiemelte: jelenleg az egészségügy az egyetlen olyanágazat, amely az államadósság csökkentésében jogszabályalkotássalteljesítette feladatát. Ennek első eredménye, hogy a vaklicitbevezetésével húsz százalékkal csökkent a generikus készítmények ára,ami a jövő évre húszmilliárd forintos megtakarítást jelent – tettehozzá.

A Magyar Közlöny július 27-i számában jelent meg Réthelyi Miklósnemzeti erőforrás miniszternek az a rendelete, amelynek értelmében azongyógyszerek esetében, amelyeknél a szabadalmi védettség már több mintegy éve lejárt, az árverseny gyakorisága az eddigi negyedévről fél évreváltozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a betegek az adott hatóanyagottartalmazó gyógyszerek közül a legkedvezőbb árú készítményt kívánjákszedni, akkor nemcsak egy negyedévben, hanem féléven keresztülugyanannyit kell majd fizetni a gyógyszerért.

További módosítást jelent, hogy eddig a gyógyszergyártók a licitálás során egymás árcsökkentését nyomon követhették, az új 
rendszer szerint azonban úgynevezett vaklicit lép életbe. Az OEP korábbi közlése szerint ezzel a módosítással nagyobb lesz az árverseny, ettől pedigcsökkenő lakossági térítési díjak remélhetőek.