MOSZ: "ilyen Európában nincs sehol"

“Ilyen Európában nincs sehol” – közölte Bélteczki János, a MOSZ elnöke hétfőnaz MTI-vel, hozzátéve: jelenleg az orvosok csak “önkéntes órákkal” dolgozhatnaknapi 12 óránál többet, ám a tervezett módosítás az eddigi kevés szabadidőt iselveszi tőlük.

Mint kifejtette, a tervezet szerint a kórházak a rendes munkaidő terhérehetente elrendelhetnek 16 óra ügyeletet, amelyet nem kell beleszámítani amagyarországi 416 órás túlmunkakeretbe. Így a kórházak számára lehetővé teszik,hogy azok az orvosok nyolcórás kompenzáló pihenőidejét ledolgoztassák. BélteczkiJános szerint ezzel lerombolják az előző nyár közepén megszületett”salátatörvény” eredményét, abban ugyanis épp azt rögzítették: a 24 órásügyeletet követő nyolcórás kötelező pihenőidőt nem dolgoztathatják le akórházak. Az új tervezet szerint ezt a kötelező távollétet is ledolgoztatnák adolgozókkal, méghozzá akár hétvégén, a pihenőnapon is – hangsúlyozta a szövetségvezetője.

A MOSZ elnöke ugyanakkor úgy véli, a kötelező pihenőidejüket valószínűleg nemhétvégén dolgoztatják majd le, mert a munka törvénykönyve szerint pihenőnaponjóval magasabb óradíj jár. A szövetség szerint a korábban havi négy, hétköznapraeső ügyelet helyett hat ügyeletre kötelezik majd az orvosokat, a korábbiügyeleti díjért – vagyis kettőt ingyen vállalnának -, vagy havi négy ügyeletetrendelnek el, de azért is a korábbi díj töredékét fizetik majd ki. BélteckiJános közölte: a szövetség véleményét az egészségügyi államtitkársághoz iseljuttatták. Hozzátette, hogy ha nem történik érdemi módosítás, akkor “atörvényes keretek között mindenre készek” a dolgozók érdekeinek védelmében. AMOSZ 2002-ben alakult a magyar orvosok munkavállalói, érdekvédelmiszövetségeként, a szervezetnek jelenleg mintegy 16 ezer tagja van.

A kormány honlapjára múlt csütörtökön került fel az egészségügyi ellátástérintő több jogszabály-módosítás, vagyis az újabb egészségügyi salátatörvénytervezete. Eszerint egyebek mellett módosítanák az egészségügyi dolgozókügyeletére vonatkozó szabályozást, ennek célja, hogy a munkáltatók számáramegteremtse “az eddig ledolgoztatni nem tudott rendes munkaidőórák ésszerűbeosztásának lehetőségét”. Mindezt oly módon, hogy a heti 40 órás, teljesmunkaidőben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó számára a rendes munkaidőterhére heti 16 óra egészségügyi ügyeletet az egészségügyi szolgáltatóegyoldalúan is elrendelhet.